Necci kondigt aftreden aan

ROME, 28 SEPT. Het hoofd van de Italiaanse spoorwegen, Lorenzo Necci, heeft gisteren vanuit de gevangenis zijn aftreden aangekondigd. Necci is deze maand gearresteerd in een zich nog steeds uitbreidend corruptieschandaal, dat ook illegale wapenhandel omvat.

In een brief vanuit zijn cel in de havenstad La Spezia schrijft de 55-jarige Necci dat hij met onmiddellijke ingang zijn functies als managing director en lid van de raad van bestuur neerlegt. Hij heeft zes jaar aan het hoofd van de Italiaanse spoorwegen gestaan en gold als een van de beste managers binnen het staatsapparaat.

Necci, gearresteerd op 15 september, wordt ervan verdacht een sleutelrol te hebben gespeeld in een smeergeldnetwerk van ondernemers, advocaten en magistraten, en mogelijke enkele politici. Deze groep heeft zich volgens de justitie van La Spezia niets aangetrokken van de corruptie-onderzoeken van de afgelopen jaren en is gewoon doorgegaan met haar smeergeldpraktijken. De groep zou ook hebben geprobeerd een graantje mee te pikken van de enorme investeringen voor het netwerk van hoge-snelheidstreinen.

Een van de verdachten in het onderzoek is Pier Francesco Guarguaglini, managing director van de wapenfabrikant Oto Melara. Hij zou betrokken zijn bij illegale export van wapens en tanks.

Necci was ook voorzitter van Europese en mondiale spoorwegorganisaties. In haar onderzoek ontdekte justitie dat de spoorwegen ook een belastingschuld hebben van meer dan twee miljard gulden.