Opinie

    • Youp van ’t Hek

Majesteit

Eigenlijk zou ik met de pen Beste Bea achter de aanhef 'Majesteit' moeten zetten en dan de brief naar Uw huisadres moeten sturen. Wat een week, wat een week. Schaamt U zich af en toe niet voor Uw onderdanen? Wat een krakelend zootje ongeregeld. De enige die zich tot nu toe netjes heeft gedragen is verdachte Frits B. zelf. En zijn fractie uiteraard. Die is gewoon, zoals het hoort, pal achter hem gaan staan.

Maar het journaille dat over Cyprus doolde was toch ronduit beschamend? Het leek wel of ze de schuilplaats van een ouwe SS'er hadden ontdekt.

Wat heeft die man nou misdaan? Je mag ook niks meer in dit land. Niet eens even op je eigen briefpapier een briefje schrijven aan iemand met wie je op dezelfde school hebt gezeten om iets te regelen voor een Haarlemse pillenboer voor wie je al vijf jaar schnabbelt. Dan gaan we ethisch doen en het woord 'onoirbaar' gebruiken. Hou toch op. De hele zakenwereld hangt van dit soort kattebelletjes aan elkaar. We worden eindelijk een volwassen natie, gaan op België en Italië lijken en krijgen Kamerleden met wie je wat kan dealen. Heel veel mensen vinden de MSD-affaire schadelijk voor het aanzien van de politiek, maar ik begrijp daar niks van. Ik vind het van de VVD zelfs een van de beste reclamestunts.

Het is heel moeilijk om als partij aan de gewone man uit te leggen voor wie en wat je nou precies staat in deze maatschappij en dat is nu in één klap duidelijker dan ooit. Als ik zakenman was dan wist ik het wel. Vandaag ging er nog een brief uit. Beste Frits en dan het verzoekje. Zeker nu iedereen zijn tarief kent. Dat had ik niet verwacht. Dertig ruggen vraagt-ie voor zo'n klusje. Wat een fooi. Voor dat bedrag laat ik niet eens mijn eigen hond uit. Eerlijk gezegd vind ik het honorarium zelfs vertederend.

Tot nu toe straalde de VVD bij mij altijd macht uit. Ik associeerde ze met kakkers, hockeyers, poen, banken, founders, golfers, kaviaar, Harrie Mens, skyboxen, onroerend goed, enzo. Iemand komt met een idee om voor Ajax een nieuw stadion te bouwen en binnen drie kwartier hebben veertig vrienden onder leiding van Cor van Zadelhoff bijna driehonderd miljoen krediet bij elkaar. Zo ontstaat Sport7, verbouwt men het Concertgebouw en hadden ze, als ze hadden gewild, Fokker kunnen redden. Alleen dat laatste wilden ze niet. Dat was mijn vastgeroeste idee van de liberalen, maar het schijnt een bijstandspartijtje te zijn. Je kan de voorman van deze partij al voor vijfentwintighonderd piek per maand een brief naar de minister laten schrijven. Wat een armoe. En daarbij doet hij het ook nog in de hoedanigheid van commissaris. Dus heeft hij niet begrepen wat een commissariaat inhoudt. U en ik weten dat een commissaris de directie moet controleren en zich niet moet laten gebruiken als de eerste de beste boodschappenjongen. Dat is de omgekeerde wereld. Aan de ene kant verbaast het salarisje me, maar aan de andere kant ook niet. Bij ons thuis liggen wij elk kerstdiner gierend onder tafel na de anekdote van een van mijn beste vrienden over het VVD-Kamerlid mevrouw S. van Heemskerck Pillis-Duvekot. Jaren geleden prikte hij, als bestuurslid van de Vereniging van Theaterproducenten, een vorkje met deze dame in het Haagse restaurant Le Bistroquet (U weet wel: van die beroemde foto van Wiegel en Dries). Aan het slot van de lunch kwam de koffie met bonbons en mevrouw Duvekot vrat, tot verbazing van mijn vriend, in hoog tempo het hele schaaltje leeg. Toen vroeg ze of hij het raar vond als ze nog een schaaltje bestelde. Hij zei van niet, maar vond van wel. Daar nam ze er twee van, vouwde een servetje open en deed de rest van het schaaltje daarin. Dit verdween in haar tas onder de geaffecteerde uitroep: 'Daar ben ik een hele rare in'. Ik bedoel maar majesteit. Dan bent U toch de baas van een heel lief land en kunt U met een gerust hart afreizen naar Mandela en zijn vriendin. Tikt U Nelson nog wel even op de vingers? Gewoon zeggen dat U niet van dat buitenechtelijke gehok houdt en haar liever niet aan het banket heeft. Goeie vakantie en tot volgende week. Uw makker, ook tijdens wild geraas

Youp van 't Hek

    • Youp van ’t Hek