Loting stemt Feyenoord en PSV tevreden

ROTTERDAM, 28 SEPT. PSV en Feyenoord zijn gistermiddag niet geschrokken van de Europa Cup-loting in Genève. De Eindhovense ploeg speelt in het toernooi voor bekerwinnaars tegen SK Brann Bergen uit Noorwegen, de Rotterdammers komen in het UEFA-bekertoernooi uit tegen Espanyol. Beide clubs spelen half oktober tijdens de tweede ronde eerst uit.

“Het had slechter gekund.” Zo reageerde PSV-coach Dick Advocaat en dat was eveneens de gedachte van zijn collega Arie Haan. Beide trainers gaven ronduit toe weinig tot niets van de nieuwe opponent te weten. Daar komt echter snel in verandering in. Een afvaardiging van PSV reist waarschijnlijk dit weekeinde al af naar Noorwegen. Brann speelt thuis tegen Bodo/Glimt. Haan heeft de midweekse uitwedstrijd van Espanyol bij Real Madrid (2 oktober) uitgekozen voor een spionagetrip. “De ware kracht van die ploeg moet dan wel naar voren komen”, stelde hij.

Espanyol, dat in de eerste ronde Apoel Nicosia (Cyprus) moeizaam uitschakelde (1-0 en 2-2), is een ploeg zonder grote namen. Aanvaller Jordi Lardin is de enige Spaanse international. Doelman Toni won in 1992 de olympische titel in eigen land. Het team van trainer José Carcelen (41) telt twee Joegoslavische middenvelders (Bogdanovic, Brnovic) en één Argentijnse verdediger: Pochettino, berucht om zijn keiharde speelwijze. De grote kracht van de Catalaanse club, rivaal en stadgenoot van Barcelona, is het collectief. Oud-trainer Camacho, vanaf dit seizoen in dienst van Sevilla, werkte de afgelopen jaren met succes aan een hecht team. De speelwijze is ook onder zijn voormalige assistent Carcelen nog steeds behoudend, gericht op de counter. De Rotterdamse club bewaart goede herinneringen aan Espanyol, dat met vier uit vier matig begon in de competitie. In het seizoen 1976-'77 won Feyenoord in de derde ronde van het UEFA-bekertoernooi twee keer van de Spaanse ploeg (1-0 en 2-0). Ook Ronald Koeman reist graag terug naar Barcelona, de stad waar hij als voetballer zijn grootste triomfen vierde.

Brann bezet een gedeelde tweede plaats in de Noorse competitie, ver achter kampioen Rosenborg. Trainer is Kjel Tennfjord, de opvolger van de gedurende het vorige seizoen ontslagen Hallvar Thoresen, tevens oud-speler van FC Twente en PSV.

“Geen club om te onderschatten”, zei Advocaat. “De resultaten in de eerste ronde bewijzen dat alle clubs lastig zijn. Onze 1-1 bij Batumi viel wat dat betreft internationaal niet eens zo zeer uit de toon. Wel hebben we met deze loting een grote kans “te overwinteren” in de Europa Cup. Zeer belangrijk, vooral met het oog op het krijgen van ervaring van onze jonge spelers.”

De ruime overwinning van Brann op Cercle Brugge (4-0), donderdag in de eerste ronde, moet volgens Advocaat een waarschuwing zijn. In dat duel scoorde Mons Ivar Mjelde twee keer. De kopsterke aanvaller geldt als een belofte in het Noorse voetbal. Twee andere belangrijke spelers zijn verdediger Claus Eftevaag en international Tore Andre Flo. (ANP)