Kremlin beschuldigt Westerse media

MOSKOU, 28 SEPT. Het Kremlin heeft gisteren Westerse media beschuldigd van een 'dubbele standaard' in de berichtgeving over de gezondheid van president Jeltsin. Woordvoerder Sergej Jastrzjembski zag een “aanzienlijk verschil” met de terughoudende verslaggeving, destijds, over de ziekte van de Franse president Mitterrand.

Jastrzjembski sprak aan het eind van een week waarin onder andere de Britse Financial Times berichtte dat Jeltsin nog slechts vijftien minuten per dag kon werken.

Behalve door het Kremlin is dit verhaal ook ontkend door de Amerikaanse cardioloog Michael DeBakey, die in Moskou constateerde dat de Russische president tot aan zijn operatie (over zes tot acht weken) zo'n drie uur per dag actief kan zijn.

“Soms heb ik de neiging u te vragen de president te sparen, vooral de Westerse media. Ik geloof - dit is mijn persoonlijke opvatting - dat de Westerse media een dubbele standaard hanteren in hun verslaggeving over de ziekte van de president”, zei Jastrzjembski tegen journalisten.

“Als we de verslaggeving van de ziekte van Mitterrand vergelijken met hoe dit (Jeltsin) is behandeld in de Westerse media, dan zie ik een aanzienlijk verschil.”

De woordvoerder onderstreepte dat de gezondheid van de president geen taboe is, al vermeldde hij niet dat het door het Kremlin zelf wel lang zo is behandeld. “Dit is een van de onderwerpen die moeten worden besproken door de samenleving en de massamedia, binnen een zeker raamwerk van waardigheid en ethiek”, zei hij.

Jeltsin zelf kondigde op 5 september behalve zijn operatie ook een “samenleving van de waarheid' aan, waarin voortaan openlijk over ziekten van Russische leiders zou worden gesproken. Volgens een opiniepeiling is zestig procent van de Russen het daarmee eens. Zeventien procent niet en de rest heeft geen mening.

    • Hans Nijenhuis