Kok wil zelf geen commissariaat

DEN HAAG, 28 SEPT. Premier Kok zou ervoor kiezen geen commissariaat op zich te nemen als hij als volksvertegenwoordiger bemoeienis zou hebben met het daarmee verbonden beleidsveld. Hij zei gisteren na afloop van de ministerraad geen andere opvattingen over het aannemen van commissariaten te hebben dan minister Borst (Volksgezondheid).

In een uitzending van het televisieprogramma Netwerk werd afgelopen zondag gesteld dat VVD-Leider Bolkestein vorig jaar als commissaris van het farmaceutische bedrijf MSD heeft getracht het beleid van minister Borst te beïnvloeden. Borst heeft dat deze week in antwoord op Kamervragen bevestigd. Ze zei het aannemen van een commissariaat de eigen verantwoordelijkheid van een politicus te vinden. “Zolang men vasthoudt aan belangenscheiding en publieke openheid, hoeven er geen bezwaren te zijn. Persoonlijk zou ik ervoor kiezen geen bemoeienis te hebben met een daarmee verbonden beleidsveld, om zodoende politiek en maatschappelijk functioneren duidelijk te scheiden.”

Kok wilde gisteren aanvankelijk niet op de affaire ingaan. “Bespaart u zich het geld en de moeite”, zei Kok gisteren in eerste instantie toen hem werd gevraagd te reageren op de 'affaire Bolkestein'. Het waren dezelfde woorden die de VVD-leider deze week tegen de vaderlandse pers uitsprak op het eiland Cyprus toen hem om een reactie werd gevraagd. Kok zei na enig aandringen “niet anders” over commissariaten te denken dan minister Borst.

Kok vind het een afweging van Bolkestein zelf of hij eerder naar Nederland had moeten terugkeren om uitleg te verschaffen. “Daar is hij oud en wijs genoeg voor. Maar het stoort mij wel dat, doordat hij niets zegt, ik nu steeds de vraag krijg wat ik van dit hele gedoe vind”, aldus Kok.

Toen Kok in 1986 fractievoorzitter was van de PvdA in de Tweede Kamer, had hij een commissariaat bij de toenmalige verzekeringsmaatschappij De Centrale. Na ongeveer een half jaar heeft Kok destijds die functie neergelegd.

“Ik was toen nieuw in de Kamer. Het was te veel werk en te zwaar om dat te blijven combineren. Ik had toen als fractieleider niet de routine die Bolkestein nu wel heeft”, aldus Kok.