Dodental onlusten stijgt naar 76; Netanyahu eist optreden Arafat

JERUZALEM, 28 SEPT. De Israelische premier, Netanyahu, heeft gisteren geëist dat de Palestijnse leider Yasser Arafat onmiddellijk persoonlijk tussenbeide komt om een eind te maken aan het aanhoudende geweld op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem.

[De VS meldden tegelijk “op zeer korte termijn” een ontmoeting te verwachten tussen Netanyahu en Arafat, mogelijk nog vanavond aan de 'grens'-overgang Erez tussen Israel en de Gazastrook. Tijdens een zitting van de Veiligheidsraad werd Israel gisteravond door talrijke sprekers veroordeeld; de VS riepen de leden echter op alle retoriek te laten varen en Israel niet te veroordelen wegens de bloedige onlusten. “Laten we de partijen (in het conflict, red.) aanmoedigen om het vredesproces te herstellen en pogingen te hervatten concrete vooruitgang te boeken”, aldus Madeleine Albright, de Amerikaanse ambassadeur bij de volkerenorganisatie. Vanavond buigt de raad zich opnieuw over de crisis.]

De afgelopen drie dagen zijn in totaal 62 Palestijnen en 14 Israeliërs gedood. Onder de laatsten is een kolonel, die werd gedood bij een schotenwisseling met Palestijnen in de Gazastrook.

Op een persconferentie in Jeruzalem herhaalde Netanyahu zijn standpunt dat Arafat de opening van een nieuwe toegang tot een toeristische tunnel in Oost-Jeruzalem “cynisch” had gebruikt als excuus om de Arabieren op te stoken tegen Israel en zijn regering tot concessies te dwingen. Hij voegde eraan toe geen spijt te hebben van de opening van de toegang tot de tunnel “die de heilige plaatsen niet schaadt en die onze soevereiniteit in Jeruzalem uitdrukt”. Veel Palestijnen geloven dat de tunnel een bedreiging vormt voor de nabijgelegen heilige plaatsen; de kwestie van de soevereiniteit over (Oost-)Jeruzalem ligt even gevoelig.

Er wordt nog gesproken over de vorm die een ontmoeting tussen Netanyahu en Arafat zou aannemen, die, aldus een Amerikaanse regeringswoordvoerder “een zeer sterk signaal aan de Palestijnen en de Israeliërs zou sturen om het geweld te staken”. Volgens een Amerikaanse regeringsfunctionaris bestaat er ook “een sterke waarschijnlijkheid” van een tweede ontmoeting, dinsdag, waarbij ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Warren Christopher, aanwezig zou zijn. Christopher sprak gisteren telefonisch met Netanyahu en Arafat en met de Egyptische president, Mubarak, die volgens een Amerikaanse woordvoerder “veel bijdroeg” tot een toenadering van de respectieve standpunten.

Het was vanochtend niet duidelijk of Arafat nog als voorwaarde voor een ontmoeting met Netanyahu sluiting van de toegang tot de tunnel eiste. In verband met de islamitische en de joodse rustdagen werd de toegang gisteren gesloten, maar de burgemeester van Jeruzalem, Ehud Olmert, zei gisteren dat de deur morgen weer opengaat. (Reuter, AP, AFP)

    • Michael Stein