Bugno kandideert zich met etappezege voor derde WK-titel

ROTTERDAM, 28 SEPT. De Italiaanse wielrenner Gianni Bugno heeft zijn etappe-overwinning van gisteren in de Ronde van Spanje opgedragen aan Miguel Indurain. De vijfvoudig winnaar van de Tour de France stapte eerder deze week vermoeid af in de Vuelta. “Het zit me dwars dat mijn vriend Miguel Indurain hier niet meer bij kan zijn en daarom draag ik deze zege op aan de grootste wielrenner aller tijden”, zei Bugno nadat hij in de straten van Segovia als eerste over de streep was gekomen.

De 32-jarige Bugno schreef in het verleden etappes in de rondes van Frankrijk, Italië en zijn geboorteland Zwitserland op zijn naam, maar nog nooit zegevierde hij in Spanje.

Na de twintigste etappe van Avila naar Segovia behield de Zwitser Alex Zülle de leiding in het algemeen klassement. Met nog twee etappes voor de boeg heeft hij een voorsprong van vier minuten en 22 seconden op de nummer twee, zijn landgenoot Laurent Dufaux. Hij finishte gisteren na 209 kilometer op acht seconden van Bugno. Tony Rominger eindigde als tweede, op zeven seconden van de Italiaan.

Met zijn overwinning van gisteren onderstreepte Bugno zijn aspiraties voor de wereldkampioenschappen wielrennen, over twee weken in het Zwitserse Lugano. De Italiaanse bondscoach Alfredo Martini kon de ritzege als een openlijke sollicitatie naar een beschermde positie uitleggen.

Bugno, tweevoudig wereldkampioen (1991 en 1992), verloor woensdag in Zaragoza in de sprint van de Rus Konisjev. Twee dagen later maakte de Italiaanse routinier geen geheim van zijn voornaamste motivatie aan de Ronde van Spanje deel te nemen; hij bereidt zich voor op het wereldkampioenschap.

In de twintigste etappe, waarin vijf bergen waren opgenomen, kwam de voorspelde aanval op de gele leiderstrui van Zülle niet tot stand. De voedselvergiftiging bleek grotendeels voorbij. Jalabert, donderdag de grote verliezer, steunde zijn Zwitserse kopman met zijn laatste greintje energie. Pas in de laatste kilometers liep hij achterstand op. Zülles landgenoten Dufaux en Rominger kregen geen kans om het de leider lastig te maken.

Zo bepaalden vooral de Spaanse renners het verloop van de etappe. Zij wachten nog steeds op hun eerste etappe-zege in de thuiswedstrijd. Gisteren waren ook de inspanningen van Serrano en Jimenez gedoemd te mislukken. In het gezelschap van Konisjev waren de twee Spanjaarden maximaal twee minuten het peloton vooruit. Later kwam ook Escartin bij hen. Op zeven kilometer van de finish sloten de favorieten aan. Een kilometer later was Bugno wel succesvol. Met nog twee etappes te rijden kan de eindzege Zülle normaal gesproken niet meer ontgaan. Vanmiddag is de tijdrit van 44 kilometer, morgen de finish in Madrid.

De Russische renner Jevgeni Berzin, in 1994 winnaar van de Ronde van Italië, wordt volgend jaar kopman van een nieuwe Italiaanse wielerformatie, Batik. De ploeg zal worden geleid door Emanuele Bombini, nu nog ploegleider bij de formatie waar ook Berzin aan verbonden is, Gewiss-Playbus. Ook Gabriele Colombo, de laatste winnaar van de voorjaarsklassieker Milaan-San Remo, en de twee sprinters Nicola Minali en Stefano Zanini (Amstel Goldrace 1996), maken de overstap.