Boonstra tiende Philips-topman

Cor Boonstra wordt de tiende president van Philips in de 105-jarige historie van het concern. Hij markeert een breuk met het verleden. Nadat in 1977 met Nico Rodenburg voor het eerst iemand buiten de kring van de famlie Philips aan de leiding kwam, is Boonstra de eerste topman die carrière buiten het concern maakte.

1891-1922, Gerard Philips Technicus. Begon met steun van zijn vader, een bankier, een gloeilampenfabriekje in Eindhoven. In de eerste drie jaar leed het bedrijf verlies. Nederland had vijf jaar na Philips' start slechts 10.000 elektrische lichtpunten, wat noopte tot buitenlandse afzet.

1922-1939, Anton Philips Verliet de effectenhandel in Londen om in 1895 bij zijn zestien jaar oudere broer Gerard in dienst te treden. Bouwde als 'de koopman van de twee' Philips uit tot internationaal concern

1939-1961, ir. Frans Otten Schoonzoon van Anton. Leidde Philips in oorlog vanuit VS. Beleefde in de jaren vijftig een verviervoudiging van de omzet. Visionair en breed geöriënteerd. Architect van na-oorlogse expansie.

1961-1971, dr. ir. Frits Philips Zoon van Anton, zwager van Frans Otten. Begon in 1930 bij Philips als bedrijfsingenieur van de Philite-fabriek. Leidde de delen van het concern in de door Duitsers bezette gebieden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder zijn leiding werd Philips nog eens driemaal groter.

1971-1977, jhr. Henk van Riemsdijk Sinds 1934 in Philips-dienst. Getrouwd met zuster van Frits. De eerste president onder wie de ongebreidelde groei stokte. Maakte begin met strategische herziening, onvoldoende doortastend.

1977-1981, Nico Rodenburg Electrotechnisch ingenieur, begon in 1942 bij Philips. Kondigde in 1980 als eerste grootscheepse sluiting Philips-fabriek aan. “We moeten schoon schip maken. Beter een keer grote pijn dan jaren kleine pijn.” Structurele problemen bleven liggen.

1982-1986, dr. Wisse Dekker Begon in 1948 bij Philips, na onvoltooide studie economie. Koopman, krachtig bestuurder. Voerde kruistocht tegen de dreigende Japans hegemonie in consumentenelektronica en trachtte Europees antwoord en protectionisme aan te sturen.

1986-1990, Cor van der Klugt Bij Philips vanaf 1950. Eerste president die ingrijpend orde op zaken trachtte te stellen. Pakte oppermachtige landenorganisaties aan. Ruw bestuurder, kreeg concerntop onvoldoende mee. Winst bleef laag. Moest opstappen na te optimistische winstverwachting.

1990-1996, Jan Timmer Actief voor Philips sinds 1952. Verwierf reputatie als saneerder, onder meer bij dochter Polygram. Pakte als eerste man bij Consumentelektronica ook deze kwakkelende divisie aan. Werd mede wegens deze verdiensten voorzitter, met het oogmerk het concern van de ondergang te redden. Schrapte tienduizenden banen, sloot tientallen fabrieken. Hielp Philips aan recordwinst.