Anne Frank Stichting start nieuwe reizende expositie

WENEN - 'Anne Frank - Een geschiedenis voor vandaag' is de titel van de nieuwe, reizende tentoonstelling van de Anne Frank Stichting.

De tentoonstelling, die zich vooral richt op middelbare scholieren, wordt volgende week woensdag in het raadhuis in Wenen geopend door de Weense wethouder van cultuur, dr. U. Pasterk.

Als een rode draad door de tentoonstelling loopt de geschiedenis van de familie Frank die, samen met tandarts Dussel en de familie Van Daan, van 1942 tot begin augustus 1944 ondergedoken zat in het Achterhuis. Zij werden verraden en gedeporteerd. Alleen vader Otto Frank overleefde de oorlog.

De tentoonstelling besteedt ruim aandacht aan thema's als nationalisme, vervolging en verzet waarbij persoonlijke verhalen centraal staan. Het verhaal van Miep Gies bijvoorbeeld die de verzorging van de bewoners van het Achterhuis op zich nam: “Ik ben geen held, maar een gewoon mens. Ik ben alleen bereid geweest om te doen wat er van me gevraagd werd en wat destijds nodig leek.”

Er hangt ook een foto van Janina Bauman, een joods meisje uit Polen dat 13 was toen de oorlog uitbrak, één jaar ouder dan Anne Frank.

“Dat ik het wel overleefd heb, en zij niet, is een wreed toeval - ik heb gewoon geluk gehad”, aldus Bauman, die nu in Engeland woont.