'Zuid-Afrika zat achter moord op Palme

PRETORIA, 27 SEP. Het Zuidafrikaanse apartheidsbewind zat achter de moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986. Dat heeft Eugene de Kock, het voormalige hoofd van een speciale eenheid van de politie die tot taak had om tegenstanders van het apartheidsbewind te elimineren, gisteren gezegd.

Volgens de Kock heeft 'meesterspion' Craig Williamson, die in het buitenland anti-apartheidsgroeperingen infiltreerde, de moord beraamd. Williamson heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor een aantal bomaanslagen buiten Zuid-Afrika, maar heeft tot nu toe betrokkenheid bij de moord op Palme ontkend. De Kock staat in Pretoria terecht wegens schendingen van de rechten van de mens tijdens het apartheidsbewind. Vorige week al werd hij schuldig bevonden aan 89 aanklachten, waaronder de moord op zes anti-apartheidsactivisten. Volgens waarnemers in Zuid-Afrika komt de Kock nu met zijn informatie in de hoop een lichte straf te krijgen. Hij zou van plan zijn om na afloop van zijn proces te getuigen voor de waarheidscommissie, die streeft naar nationale verzoening in Zuid-Afrika door de misdaden van de apartheid in de openbaarheid te brengen. Deze commissie heeft de bevoegdheid om amnestie te verlenen.

Palme, die een leidende rol had in de strijd tegen de apartheid, werd op 28 februari 1986 doodgeschoten op straat toen hij met zijn vrouw, Lisbet, terugkwam van een bezoek aan de bioscoop. In een reactie op de opmerkingen van de Kock zei het plaatsvervangend hoofd van het Zweedse politieteam dat de moord onderzoekt, gisteren dat “een gedeelte van de informatie van de Kock nieuw was”. Wat die nieuwe elementen waren, wilde het plaatsvervangend hoofd echter niet zeggen. Ondanks tien jaar onderzoek tast de Zweedse politie nog steeds in het duister wat betreft het hoe en waarom van de aanslag op Palme. Het pistool waarmee Palme werd vermoord, is nooit gevonden. Christer Petterson, door Lisbet Palme aangewezen als de moordenaar van haar echtgenoot, werd in 1989 in hoger beroep vrijgesproken nadat hij eerder door een rechtbank tot levenslang voor de moord was veroordeeld. (Reuter, AP)