Spion voor Z-Korea in VS opgepakt

WASHINGTON, 27 SEPT. De computerspecialist van de Amerikaanse marine die woensdag in de buurt van Washington is gearresteerd omdat hij tientallen geheime, militaire documenten heeft doorgespeeld aan Zuid-Korea, zegt gehandeld te hebben uit loyaliteit aan zijn geboorteland. De 56-jarige Robert C. Kim is geboren in Zuid-Korea, maar in 1974 genaturaliseerd tot Amerikaan.

Minister van Buitenlandse Zaken Warren Christopher zei woensdag “uiterst verstoord“ te zijn over de kwestie en Washington heeft een formeel protest ingediend bij de Zuidkoreaanse ambassade. Gisteren heeft Seoul de marine-attach'e teruggeroepen die de contactman was van Kim - omdat hij diplomatieke onschendbaarheid geniet kon de Amerikaanse politie hem niet arresteren. Seoul sprak de hoop uit dat de spionage-affaire “de stevige, bondgenootschappelijke betrekkingen net de VS' niet zal schaden.

Zuid-Korea geldt in de VS als een bevriende natie, en de kwestie brengt beide landen in verlegenheid. De woordvoerder van president Clinton, Mike McCurry, stelde echter dat “de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Republiek Korea sterk genoeg zijn om de vermeende misdaad van een individu te overleven“.