Selectief slachten mogelijk; Besmetting BSE in test vast te stellen

ROTTERDAM, 27 SEPT. Onderzoekers hebben de nauwkeurigheid van een test vastgesteld, waarmee kan worden bepaald of koeien met de gekke-koeienziekte (BSE) zijn besmet. De test kan bij demente mensen al met zekerheid aangeven of ze aan de BSE-verwante ziekte van Creutzfeldt-Jakob lijden.

Twee publicaties in The New England Journal van gisteren en in The Lancet van morgen geven aan dat de test volgens Amerikaanse en Duitse onderzoekers voldoende betrouwbaar is om te beslissen of een koe besmet is en moet worden geslacht.

“Het verloop van de epidemie kan nu worden gevolgd in levende dieren. Daardoor wordt ongeselecteerd slachten een barbaarse maatregel,” schrijft The Lancet in een redactioneel commentaar. Voor de Britse regering kan dit opnieuw aanleiding zijn om aanpassing van het slachtprogramma bij de Europese Unie te bepleiten. De nieuwe immunologische test toont de verhoogde concentratie van twee eiwitten in het ruggenmergvocht van besmette dieren aan.

De Britten vroegen ook enkele weken geleden al om reductie van het slachtprogramma op basis van de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek. Epidemiologen uit Oxford hadden uitgerekend dat het vastgestelde slachtprogramma het einde van de gekke-koeienepidemie nauwelijks bespoedigt. De EU stond wijziging van het slachtprogramma nog niet toe. De epidemiologen stelden vast dat het einde van de epidemie alleen wezenlijk te versnellen is als er een diagnostische test voor levende dieren beschikbaar is.

Het bestaan van de twee eiwitten was al in 1988 bekend. De commentator in het Britse wetenschappelijke blad The Lancet verwijt de Britse regering dat het ontwikkelen van tests is overgelaten aan landen waar de gekke-koeienziekte niet of nauwelijks voorkomt. Er is al jaren veel te weinig onderzoek naar de BSE-epidemie verricht, stelt The Lancet. Het commentaar: “De Britse regeringspolitiek heeft geleid tot het opofferen van duizenden gezonde dieren. Ook is het geloof aangetast dat Britse onderzoekers adequaat op nieuwe infectieziekten kunnen reageren.”