Schakers in Jerevan in oorlogssituatie

JEREVAN, 27 sept. Het Armeense leger bezette gisteren in Jerevan belangrijke pleinen en straten om opstandige aanhangers van de verslagen presidentskandidaat Manoekian in toom te houden. De tiende ronde van de schaakolympiade ondervond geen hinder van de gewelddadigheden in de hoofdstad en begon als elke dag exact om drie uur. Wel werd haastig een persconferentie belegd waarop de organisatie de veiligheid van de deelnemers garandeerde.

Voor Nederland was het toch een slechte dag, want na een 3-1 nederlaag tegen Israel viel het viertal weg uit de kopgroep, waarin het al een aantal ronden stond. Rusland behield de leiding, hoewel het niet verder kwam dan 2-2 tegen Bosnië/Herzegovina.

Nederland zal zich heel wat meer hebben voorgesteld van de tiende ronde. Door het verlies viel de ploeg terug naar een klassering tussen de twintigste en dertigste plaats met 23 punten uit 40 partijen. Vandaag is er een rustdag en zal de ploeg zich moeten hervinden voor het slotoffensief in de laatste vier ronden.

Jan Timman kon zichzelf wel voor het hoofd slaan. Tegen Joedasin liet hij voor de derde keer tijdens deze Olympiade een goede stelling in remise verzanden. Na afloop van de partij vond Timman al snel een geforceerde winst.

Ook Paul van der Sterren speelde remise, maar met de zwartspelers ging het mis. John van de Wiel speelde aan het tweede bord omdat Loek van Wely voor de eerste keer aan de kant werd gelaten. Van der Wiel kwam slecht uit de opening tegen Alterman en overwon deze problemen in het verdere verloop van de partij niet meer. Friso Nijboer verloor volgens eigen zeggen “kansloos” van jeugdspeler Sutovsky. Het was Nijboers derde nederlaag op rij.

De Nederlandse vrouwen speelden met 1,5-1,5 gelijk tegen Spanje en blijven tussen de dertigste en veertigste plaats hangen. Eigenlijk is er deze Olympiade weinig veranderd ten opzichte van twee jaar geleden in Moskou. Zowel bij de vrouwen als de mannen lijken Georgië en Rusland hun titels met succes te verdedigen. (ANP)