Schaatsers Hersman, Romme en Straathof terug in kernploeg

DELFT, 27 SEPT. Martin Hersman, Gianni Romme en Jeroen Straathof zijn teruggekeerd in de kernploeg. De drie subtoppers tekenen vandaag een overeenkomst die hen tot en met de Olympische Winterspelen van februari 1998 in het Japanse Nagano verzekert van de steun van de sponsor Aegon, Deloitte & Touche en de faciliteiten van de schaatsbond.

Schaatsster Annamarie Thomas ziet ook af van een overstap naar een alternatieve schaatsploeg. De aanwezigheid van coach Ab Krook weegt voor haar zwaar. De KNSB honoreerde de eis van Thomas dat Krook tot en met 1998 aan de damesploeg verbonden blijft. Krook treddt op als coördinator, Aart van de Wulp is de nieuwe bondscoach. Thomas had ook een aanbieding toe te treden tot de equipe van haar vriend Bart Veldkamp.

Hersman, Romme en Straathof reageerden anderhalve week eerder verbolgen op de voorstellen van dezelfde gesprekspartners. Zij moesten per fax onmiddellijk instemmen met een voorstel dat niet beantwoordde aan hun verzoek om een naam van een privé-sponsor op het pak te mogen dragen. Een financiële compensatie, ter beschikking gesteld door de KNSB-sponsors en de bond zelf, stelde hen echter alsnog tevreden.

Hersman: “Financieel is er nu sprake van een structurele verbetering. Niet alleen voor ons drieën, maar voor alle kernploegleden. Wij hebben de kastanjes uit het vuur gehaald, de overige rijders mogen ons wel dankbaar zijn. Alles naar verhouding natuurlijk. Wie het best presteert, wordt het best beloond.”

Woensdag had het trio in Nijkerk een “goed gesprek” met Gemser, komende dinsdag worden ze in het trainingskamp in Inzell herenigd met hun collega-kernploegleden Bob de Jong en Ids Postma. “Wij hadden op zoek gemoeten naar een eigen begeleidingsteam, eind september is dan rijkelijk laat. Bij de KNSB weten we wat we hebben en dat is goed”, aldus Romme.

Bondscoach Henk Gemser en KNSB-voorzitter W. Schenk reageerden verheugd op de beslissing van het trio terug te keren in de kernploeg van de KNSB. Voor hen kwam de hereniging niet als een verrassing. “Er waren al wat rooksignalen boven de horizon, die in die richting wezen”, aldus Gemser. “Er was een hoge graad van verwachting”, zei Schenk.

De KNSB is nog wel in gesprek met de zaakwaarnemers van Rintje Ritsma. Voor de eerste wereldbekerwedstrijden, eind november in Berlijn, heeft Nederland vijf startplaatsen. Volgens Schenk moet Ritsma als niet-kernploeglid zich daartoe eerst kwalificeren. Voor Gemser is de Europees- en wereldkampioen allround als vanouds welkom.