Ritman verliest geding

AMSTERDAM, 27 SEPT. Zakenman en kunstverzamelaar J. Ritman heeft het kort geding tegen ING Bank verloren. De voormalige eigenaar van De Ster, een fabrikant van plastic wegwerpbestek en -servies, eiste dit bedrijf van de bank terug te kunnen kopen. De rechtbank in Amsterdam heeft deze eis afgewezen.

ING Bank nam De Ster in 1993 van Ritman over omdat de onderneming niet meer in staat was aan haar verplichtingen te voldoen. Het bedrijf had last van tegenvallende verkopen. Ook de dure kunst- en boekenaankopen van Ritman, veelal op rekening van De Ster, zorgden voor verlies. ING Bank heeft nog altijd bijna een half miljard gulden van de zakenman tegoed.

Ritman meende zijn bedrijf te kunnen terugkopen op grond van een in 1993 afgesproken optierecht. Volgens Ritman deed de Arabische investeringsgroep Investcorp begin dit jaar een bod van 375 miljoen gulden. Met steun van de Nederlandse beleggingsmaatschappij HAL wil Ritman dit bod evenaren. ING Bank meende echter dat er nooit sprake is geweest van een concreet bod, zodat het optierecht ook niet geldt.