Proces tegen 'Koerdische' partij Turkije

ANKARA, 27 SEPT. Voor het staatsveiligheidshof in Ankara is deze week onder grote internationale belangstelling het proces begonnen tegen ruim 40 bestuursleden van de pro-Koerdische HADEP-partij. In zijn aanklacht omschreef de officier van justitie de partij als “de politieke vleugel van de separatistische Koerdische Arbeiders Partij” (PKK).

Tegen voorzitter Murat Bozlak en 17 andere vooraanstaande bestuursleden van de HADEP werden gevangenisstraffen tot maximaal 22,5 jaar geëist. De overige 23, die eveneens worden aangeklaagd voor separatisme, kunnen maximaal 15 jaar achter de tralies verdwijnen.

De aanleiding voor het proces is het landelijke congres van de HADEP, op 23 juni van dit jaar. Enkele jongeren haalden toen de Turkse vlag neer en hesen vervolgens de Koerdische PKK-vlag. De officiële beschuldiging luidt dat het partijcongres zo uitgroeide tot een propaganda-bijeenkomst van de PKK.

De algemene indruk is dat de Turkse autoriteiten er tevens op uit zijn om de partij te ontbinden. Dat gebeurde ruim twee jaar geleden eveneens met de voorloper van HADEP, de DEP. Acht ex-parlementariërs van de DEP werden toen tot gevangenistraffen van 3,5 tot 15 jaar veroordeeld. Die rechtszaak werd omschreven als een politiek proces, omdat de uitslag al bij voorbaat vaststond. Dat geldt evenzeer voor het proces tegen de bestuursleden van HADEP. De officier van justitie vertolkte de officiële lijn met zijn stelling “dat eisen voor een erkenning van de culturele identiteit van de Koerden in feite een eerste aanzet vormen voor een opdeling van Turkije”. Hiermee maakte hij duidelijk dat het onmogelijk blijft in Turkije om op te komen voor de rechten van de Koerden.

Dat was een van de redenen waarom het Europese Parlement eerder deze maand met een overweldigende meerderheid besloot om de speciale hulp aan Turkije, voortvloeiende uit de douane-unie die Turkije op 1 januari is aangegaan met de Europese Unie, te blokkeren.