Probleem met gras in Arena structureel

AMSTERDAM, 27 SEPT. De problemen met de grasmat in de Amsterdam Arena zijn structureel. In het nieuwe, overdekte voetbalstadion van Ajax is te weinig licht en lucht. Bovendien vergt de directie van de Arena te veel van de grasmat. Dat zegt bioloog J. van Arendonk, die volgend jaar aan de Universiteit van Utrecht hoopt te promoveren op een studie naar gras.

“Deze mat heeft minimaal een maand rust nodig”, zegt Van Arendonk nadat hij de intensiteit van het zonlicht in de Arena heeft gemeten. Door de overkapping krijgt het gras ongeveer 30 procent minder licht dan in een normaal stadion. “Binnen voetballen kan niet”, concludeert de bioloog. Heidemij, de leverancier van de computergestuurde grasmat, is het daarmee niet eens. “We delen de analyse en conclusie niet”, zegt een woordvoerder.

Andere grasspecialisten onderschrijven de bevindingen van Van Arendonk. “Tot het einde van het seizoen blijft het huilen met de pet op”, zegt H. Bierma van Barenbrug Holland. De zaadhandel was als leverancier van graszaad aan Heidemij nauw betrokken bij de aanleg van de grasmat in de Arena. De mat is volgens Bierma te laat in het seizoen gelegd en heeft te weinig tijd gehad om te hechten.

Bierma beticht de Arena ervan afspraken niet na te komen. Voor drie concerten van Michael Jackson is het veld deze week zeven dagen afgedekt. “Ik erger me wild”, zegt Bierma, “maximaal vijf dagen was de afspraak.”

J. Gaasterland, directeur van de Amsterdam Arena, noemde het stadion onlangs een “mega-theater waar je ook kunt voetballen”. Volgens Bierma is de multifunctionaliteit de oorzaak van de problemen. “Er is een voetbalstadion van bijna 250 miljoen gulden neergezet en dat moet z'n geld opbrengen. Als je ervoor kiest om daar voor tachtig procent andere evenementen in te organiseren, mag je van een grasmat niet veel verwachten.”

Volgens P. Hagenbeek, hoofd van de technische dienst in De Kuip, zijn de zoden in het stadion van Feyenoord op dezelfde wijze gelegd als in Amsterdam. “Maar wij hebben iets dat niet voor geld te koop is”, zegt Hagenbeek. “Licht en lucht.”

    • Erik Oudshoorn