OVENSCHOTELTJE MET TOFU

Voor 4 personen als hoofdgerecht: 1200 gram courgettes zout bloem zonnebloemolie voor de tomatensaus: olijfolie 2 grote tenen knoflook, gepeld en in plakjes 2 x 400 gram gepelde pruimtomaten in blik, gepureerd En verder: 100 gram versgeraspte parmigiano reggiano 600 gram tofu, in dunne plakjes 3 eetlepels pesto (45 milliliter) versgemalen zwarte peper 2 mozzarella's (250 gram totaal), in dunne plakjes Snijd de courgettes overlangs in 8 dunne plakken elk.

Bestrooi ze met zout en laat ze 2 uur (of langer) uitlekken in een vergiet. Dep de plakken droog en wentel ze door de bloem. Verhit 2-3 centimeter zonnebloemolie in een ruime bakpan tot de damp er vrijwel afslaat en bak hierin de plakken courgette (niet allemaal tegelijk) 2 minuten aan iedere kant, of tot ze goudgeel zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Maak de tomatensaus: verhit 3 eetlepels olijfolie in een ruime bakpan en fruit daarin de knoflook aan weerszijden goudgeel. Voeg de gepureerde tomaten toe en zout naar wens. Kook de tomaten 10 minuten op hoog vuur en stoof ze vervolgens, onder af en toe omroeren, op laag vuur nog 15-20 minuten tot een lobbige tomatensaus is verkregen. Smeer een vuurvaste schaal met olijfolie in, bedek de bodem met plakken courgette (kop om staart), bestrijk ze met een laagje tomatensaus en strooi er wat parmigiano reggiano over. Leg daarop een laag tofuplakjes, bestrijk ze met 4 theelepels pesto, strooi er peper over en lepel er nog wat tomatensaus over. Herhaal dit tot tofu en courgette zijn verwerkt. Eindig met de plakjes mozzarella, het restant van de pesto, tomatensaus en parmigiano reggiano. Zet de schaal 25-30 minuten in een voorverwarmde (200 graden Celsius) oven.

    • Florine Boucher