Oostenrijk wil 100 Nederlandse tanks

DEN HAAG, 27 SEPT. De Nederlandse regering wil honderd overtollige Leopard II-tanks op korte termijn verkopen aan Oostenrijk. Onderhandelingen met dat land zijn “in een vergevorderde fase”, aldus woordvoerders van de Dienst der Domeinen en het ministerie van Defensie.

De bedoeling is dit jaar 27 Leopards II te leveren en in 1997 en 1998 elk nog eens 35. Voor de levering zullen in samenwerking met Krauss-Maffai, de Duitse Leopard-producent, de bepantsering en de munitie voor het 120 mm geschut van de tank worden gemoderniseerd. De woordvoerder van Defensie wilde vanochtend geen mededeling doen over de verkoopprijs van de tanks, maar noemde een bedrag van 1 miljard gulden, dat in de pers is genoemd, “veel te hoog”. Hij benadrukte dat de Leopard II “een moderne tank” is die aan operationele Navo-eisen voldoet.

Nederland heeft sinds de vroege jaren tachtig 440 Leopards II gekocht en wil er daarvan nu circa 300 behouden. Die zullen - voor een bedrag van circa 1 miljard - ook worden gemoderniseerd. Omdat Oostenrijk een democratie is, lid van de Europese Unie is en niet in een spanningsgebied ligt, behoeven over de levering geen politieke problemen met de Tweede Kamer of Duitsland te worden verwacht.

De Bondsrepubliek zorgde er drie maanden geleden voor dat Nederland de voorgenomen verkoop van 50 Leopard I-tanks aan Botswana moest annuleren. De regering in Bonn, die pas in een late fase op de hoogte raakte van zulke Nederlandse plannen, beriep zich in juli op de afspraak dat haar vooraf om toestemming voor de verkoop van de tank aan derde landen moet worden gevraagd. Dat hadden Den Haag en Bonn vastgelegd in 1968 en 1969 in een briefwisseling bij het leveringscontract voor de Leopard I.

De Duitse regering had haar toestemming voor de tankverkoop aan Botswana geweigerd omdat er grensconflicten bestaan tussen dat Afrikaanse land en zijn buren Zambia en Zimbabwe en Namibië, een vroegere Duitse kolonie. In mei had de Namibische president, Sam Nujoma, in Bonn rechtstreeks bij kanselier Kohl bezwaar gemaakt tegen de geplande Nederlandse tankleverantie aan Botswana.