Ook bank trekt handen af van themapark Archeon

ROTTERDAM, 27 SEPT. ABN Amro stopt haar steun aan het reddingsplan voor archeologische themapark Archeon. Eerder al zag de gemeente Alphen aan den Rijn af van verdere investeringen. Archeon kampt met een schuld van bijna tachtig miljoen gulden.

Gisteren is de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn akkoord gegaan met het besluit van B en W om niet meer mee te werken aan een reddingsplan voor Archeon. ABN Amro ziet door dit besluit geen mogelijkheden meer om Archeon uit de rode cijfers te trekken.In juni kwamen gemeente, bank en park nog overeen de schuld van het themapark terug te brengen tot veertig miljoen gulden. Uitgifte van 13 hectare grond voor woningbouw moest 37,5 miljoen gulden opbrengen. ABN Amro en gemeente zouden voorts samen vijf miljoen gulden in een vernieuwingsplan steken dat tot hogere bezoekersaantallen zou moeten leiden. Na het bestuderen van de jongste gegevens van het bezoek aan Archeon ziet Alphen echter geen toekomst meer voor het park.

Archeon-directeur G. Geertsema liet vanochtend weten dat de directie “haar uiterste best blijft doen om volgend seizoen open te gaan”. Over eventuele nieuwe financiers wilde Geertsema geen mededelingen doen. Volgens de woordvoerder van ABN Amro, H. Povee, is het nu aan Acheon om stappen te ondernemen. “ABN Amro heeft nog steeds vertrouwen in de potentiële levensvatbaarheid van Archeon. Absolute voorwaarde is dan wel dat Archeon vernieuwt. We hebben een half jaar lang overlegd met de gemeente hoe dat aan te pakken. Als Alphen aan den Rijn zich dan terugtrekt is het over en uit. Daar hebben wij dan mee te leven.”

Directeur G. van der Weiden van het Natuur Historisch Museum te Leiden concludeerde vorig jaar na een onderzoek dat het park “tweeslachtig” was, het zou tegelijk attractie- en themapark willen zijn.

Voor een sluitende begroting dient Archeon jaarlijks 350.000 bezoekers te ontvangen. De twee jaar dat het park nu open is, kwamen er jaarlijks echter niet meer dan 300.000. Bij opening van het park ging de directie nog uit van een aantal boven de 700.000.

Bij een eventueel faillissement heeft ABN Amro het recht om een deel (31,8 hectare) van de grond rond het Archeon - onder een aantal voorwaarden - te gebruiken voor de bouw van ongesubsidieerde woningen. Voor aanleg van het park kocht ABN Amro indertijd bijna 62 hectare grond voor de prijs van 1,5 miljoen gulden, nog geen rijksdaalder per meter. Eerder dit jaar kwamen bank en gemeente overeen om al 13 hectare van deze grond te bebouwen.

Bij de bebouwing van 31,8 hectare speelt ABN Amro volgens Povee “met heel veel moeite quitte”. De eerste 567 miljoen gulden die bebouwing oplevert is voor de bank, alles daar boven wordt gedeeld met Alphen aan de Rijn.