NICU CEAUSESCU, 1950-1996; Gehate kroonprins

Nicu Ceausescu, die gisteren op 45-jarige leeftijd in Wenen overleed, was voor de val en executie van zijn ouders zo mogelijk even gehaat als zij. De zoon en kroonprins van de toenmalige Roemeense dictator Nicolae Ceausescu en diens indertijd even almachtige echtgenote Elena, verschafte zich in Boekarest eerst jarenlang een reputatie van flierefluitende en te veel drinkende rokkenjager.

Hij kon zonder bang te hoeven zijn voor consequenties, al dan niet geholpen door zijn lijfwachten, mensen kon terroriseren en mishandelen, feestjes opblazen en café's vernielen. Hij was het verwende zoontje van de baas dat zich alles kon permitteren en van die vrijheid ten volle gebruik maakte, met uitspattingen die niet alleen de Roemenen schokten, maar hun ook vrees inboezemden: met Nicu kon men beter niets te maken hebben.

Later, toen vader Ceausescu besloot dat zoon Nicu de dynastie moest voortzetten en dus politieke ervaring moest opdoen - de andere kinderen, zoon Valentin en dochter Zoe, leenden zich daar niet voor - heeft Nicu jr. als partijchef van Sibiu jarenlang de bevoking van die provincie het leven zuur gemaakt.

Het was in Sibiu dat de revolutie van december 1989 hem inhaalde, een vluchteling opeens die om zich heen schoot maar niettemin werd gepakt en diezelfde avond triomfantelijk op de televisie werd vertoond: een bange jongen plotseling, met een hoofdwond en bemodderde kleren.

Zijn ouders, ook gepakt tijdens hun vlucht, werden op kerstdag 1989 in een schijnproces berecht en doodgeschoten. Hun oudste zoon kwam óók voor de rechter, en kreeg een serieuzer proces. Het werd beschuldigd van genocide, een aanklacht die later werd vervangen door die van illegaal wapenbezit. In 1991 werd hij veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Maar die straf zat hij niet uit: net zoals de meeste andere handlangers van wijlen de Eik van de Karpaten kwam hij voortijdig vrij, in november 1992.

Officieel heette het dat zijn gezondheidstoestand zo slecht was dat hij op sterven lag, en dat hij zich bovendien goed had gedragen. In werkelijkheid was zijn gezondheid toen nog goed genoeg om vaak met vakantie te gaan in prettige buitenlanden en te worden gesignaleerd in dure resuarants. Pas in augustus van dit jaar verslechterde zijn gezondheidstoestand. Op 18 september gaven zijn broer en zijn zuster opdracht de inmiddels in coma geraakte Nicu over te brengen naar Wenen.

Officieel had Nicu nog terecht moeten staan: er liep tot zijn dood nog een aanklacht tegen hem wegens dat schieten tijdens de revolutie in Sibiu. Maar het dossier is telkens weer naar justitie teruggestuurd omdat het “incompleet” was. Uiteindelijk heeft Nicu zich de afgelopen jaren weinig zorgen hoeven maken over de mogelijkheid alsnog de gevangenis in te draaien.

Ceausescu jr. stierf in Wenen aan de complicaties van een reeks ziekten, waarvan een slepende leverkwaal de belangrijkste was. Hij is uiteindelijk het slachtoffer geworden van zijn overdadige alcoholgebruik.

    • Peter Michielsen