NAVO blijft in Bosnië voor stabiliteit, niet voor opdeling

BERGEN, 27 SEPT. De NAVO gaat in Bosnië niet meewerken aan de opdeling van dat land. Dat heeft secretaris-generaal Javier Solana van de NAVO gisteren verklaard na afloop van de tweedaagse conferentie van de ministers van Defensie van de zestien NAVO-lidstaten in het Noorse Bergen.

Het bondgenootschap zal in Bosnië het Dayton-vredesakkoord verder helpen implementeren, wanneer formeel besloten wordt tot een vervolgopdracht op de huidige NAVO-macht, IFOR, in Bosnië, waarvan het mandaat op 20 december afloopt. De ministers hebben de NAVO opgedragen de mogelijkheden van een vervolgmacht op een rij te zetten.

De Amerikaanse minister Perry maakte duidelijk dat de VS niet zonder een nauw omschreven mandaat opnieuw troepen naar Bosnië zullen sturen. Perry liet doorschemeren dat ondersteuning van belangrijke facetten van het Dayton-akkoord, zoals de mogelijkheid van de verschillende bevolkingsgroepen om op elkaars gebied te komen, een aanzienlijke aanwezigheid van militairen op de grond vereist. Een dergelijke macht zien de VS als een belangrijke voorwaarde om stabiliteit te bewerkstelligen in het gebied op langere termijn. Voor uitsluitend 'afschrikking' hoeven volgens de VS niet per sé troepen op de grond gelegerd te worden.

Ook de Russische minister van Defensie, Rodionov, heeft laten weten een vervolg op de IFOR-vredesmacht noodzakelijk te achten. De Russen zijn bereid daarvoor troepen beschikbaar te stellen. De Nederlandse minister van Defensie, Voorhoeve, vindt de aanwezigheid van Russische troepen in Bosnië “van groot belang ” in een aantal probleemgebieden in vooral de Servische republiek. Voorhoeve noemde daarbij het gebied rond Brcko en de Posavina-corridor, waar de Russen samen met de Amerikanen patrouilleren en dat door de Bosnische Serviërs wordt opgeëist. Voorhoeve achtte het “niet onwaarschijnlijk” dat pas bij de volgende verkiezingen in Bosnië, over twee jaar, zicht komt op een zekere mate van stabiliteit in het gebied. Het is te verwachten dat tot dan de NAVO in Bosnië aanwezig zal moeten zijn.