Meer subsidie voor politieke partijen

DEN HAAG, 27 SEPT. De politieke partijen in de Tweede Kamer kunnen een verruiming van hun subsidie tegemoet zien. Minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) werkt volgens het dagblad Trouw aan een voorstel om het totale bedrag met twee miljoen gulden te verhogen naar tien miljoen.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde dit bericht niet ontkennen, maar het - in afwachting van het definitieve voorstel van Dijkstal - ook niet bevestigen. Hoewel het kabinet nog geen stuk onder ogen heeft gehad, zou al wel duidelijk zijn dat de collega's van Dijkstal zijn idee steunen. De partijen klagen al langer dat zij, door teruglopende contributiegelden ten gevolge van slinkende ledenaantallen, te weinig geld hebben voor hun activiteiten.

Aanvankelijk wilde Dijkstal de politieke partijen de vrijheid geven zelf te bepalen hoe zij de subsidies uitgeven. De minister verbindt nu verschillende voorwaarden aan de verhoogde overheidssubsidie. Zo mag het geld niet worden besteed aan verkiezingscampagnes. Ook moeten partijen een minimumbedrag besteden aan hun wetenschappelijke instituten en jongerenorganisaties. Bekeken wordt ook hoe kan worden voorkomen dat ultra-rechtse partijen als CD en CP'86 meeprofiteren van een stijging van de subsidiegelden.