Maffia in vleeshandel breidt uit

BRUSSEL, 27 SEPT. De vleesmaffia heeft haar werkterrein uitgebreidt naar de drugshandel, fraude en het witwassen van illegale inkomsten. Dit stellen Europarlementariër Jaak Vandemeulebroucke (Volksunie) en fractiemedewerker Bart Staes in hun boek 'Het vlees is zwak'. Het werk is een vervolg op 'De hormonenmaffia', een aanklacht tegen de internationaal opererende vleesmaffia.

Alhoewel er volgens de auteurs sinds die tijd heel wat verbeterd is, blijkt dat nog steeds de helft van de hormonenzaken in Vlaanderen en bijna driekwart in Wallonië niet voor het gerecht komt. Naast de bredere activiteiten van de maffia signaleren de auteurs een onzichtbare vleesoorlog tussen Europa, de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Deze oorlog wordt gevoed door invloedrijke vleesexporteurs en brute lobbygroepen. De consument, kleine boeren, slagers en de Derde Wereld- landen zijn de dupe. (ANP)