KNP BT zorgt voor verwarring op het Damrak

AMSTERDAM, 27 SEPT. KNP BT zorgde vanmochtend voor verwarring op de beurs. De koers stond na veel fluctuaties na het middaguur op 41,70 gulden, nadat bekend werd dat KNP BT zijn papiergroep in de etalage zet.

AMSTERDAM KNP BT kwam met zijn bekendmaking op een gunstig gestemde beurs. Kort voor het middaguur stond de AEX-index van de belangrijkste fondsen op een winst van 1,46 punten op 572,83 punten. De mogelijke verkoop van de papierdivisie van KNP BT is volgens handelaren op de Amsterdamse effectenbeurs voor tweeërlei uitleg vatbaar. “Vanochtend overheerste het Fitzgerald-effect”, aldus een commissionair. Hij verwees daarmee naar de spectaculaire koerswinst van Unilever na uitspraken van de nieuwe bestuursvoorzitter die minder renderende activiteiten wil saneren. Collega De Wit van KNP BT lijkt dezelfde koers te varen met zijn aankondiging dat hij op zoek is naar een buitenlandse partner voor de papiergroep.

Na ampel beraad was het oordeel van beleggers echter wat sceptischer. “Je gaat je afvragen wat er overblijft als KNP BT zijn papier afstoot. Dan heb je alleen nog verpakkingen en distributie”, aldus een handelaar.

Van de hoofdfondsen waren onder meer de KLM en Getronics, die respectievelijk negen dubbeltjes op 46,20 en zeven dubbeltjes op 42,50 klommen. Pakhoed dat gisteren 1,20 gulden won, moest vanochtend weer 30 cent terug.

Opvallend was de koerswinst van Pirelli. De Italiaanse producent van autobanden publiceerde gisteren mooie cijfers en werd daarvoor beloond met een koerswinst van 1,20 gulden op 16,30. Op de lokale markt was ook Rood Testhouse populair. Het aandeel won twee kwartjes op 6,60 guldenm, hoewel de chiptester eerder deze week teleurstellende cijfers publiceerde.

De Amerikaanse dollar heeft er na de flinke koersstijging van gisteren nog wat bij weten te sprokkelen. In Amsterdam stond de koers vanochtend om 10.00 uur op 1,7100 tegenover een slotkoers van 1,7075 gulden gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren na een wisselend handelsverloop lager gesloten. De Dow Jones-index eindigde 8,51 punten lager op 5868,85. De beurs was aanvankelijk negatief gestemd, maar de technologiefondsen keerden het tij. De aantrekkende prijzen van halfgeleiders spelen fondsen zoals Texas Instruments en Micron technology in de kaart. Ook farmaciebedrijven zoals Pfizer lagen in New York goed in de markt. Verder maakte DuPont, onderdeel van het Dow-concern, bekend dat de resultaten over het derde kwartaal zeker 10 procent hoger zullen uitkomen.

De winst van de Dow Jones hield, hoe vreemd het ook klinkt, ook verband met tegenvallend economisch nieuws. De orderontvangst bij de Amerikaanse producenten van duurzame goederen nam in augustus met 3,1 procent af. In combinatie met de geringe toeneming, vorige week, van het aantal werkloosheidsaanvragen blijkt de Amerikaanse economie derhalve niet zo goed meer te draaien. Dat maakt een op Wall Street onwelkome renteverhoging overbodig. De beleidsmakers van de Fed, de Amerikaanse centrale banken, die dinsdag de rente ongemoeid lieten, kregen daarmee achteraf gelijk, zo lijkt het. TOKIO De effectenbeurs van Tokio slaagde er vandaag in een kleine winst te boeken. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met 85,65 punten tot 21.547,02. Eerder op de dag hadden winstnemingen de beursindex nog op verlies gezet.