Kinderboekenweekgeschenk; Bij de griezelige Grijzen

Imme Dros: De huiveringwekkende mythe van Perseus. Met tekeningen van Harrie Geelen. 86 blz. Stichting CPNB/ Querido. 86 blz., Van 2 tot 12 oktober bij aankoop van ƒ 19,50 aan kinderboeken gratis, daarna ƒ 10,-

Annemarie van Haeringen: De koning bakt een huis. Stichting CPNB/Leopold, 19 blz. ƒ 3,95

Het kinderboekenweekgeschenk, geschreven door Imme Dros, de vermaarde vertaalster van de Odyssee en schrijfster van talloze prachtige kinderboeken, is niet zo griezelig als het monster op het omslag doet vermoeden. Ik begrijp eigenlijk niet waarom het De huiveringwekkende mythe van Perseus heet. De jonge held Perseus wordt bij zijn avonturen steeds geholpen door de goden Zeus, Hermes en Pallas Athene en daardoor snap je al meteen dat het goed met hem zal aflopen.

Perseus is de zoon van Danaë, een prinses, zo mooi als de morgen, lief als de lente en zoet als de zomer. Haar vader, koning Akrisios van Argos sluit haar op haar dertiende op in een kerker om te voorkomen dat ze kinderen zal krijgen. Het orakel van Delphi heeft hem voorspeld dat hij ooit door haar zoon zal worden gedood. Niemand kan binnendringen in de kerker, behalve de oppergod Zeus. In de vorm van regendruppels die door de kieren van het gewelf sijpelen komt hij bij de arme Danaë op bezoek. Zij vrijt drie dagen en drie nachten met Zeus en na negen maanden wordt Perseus geboren. Koning Akrisios schrikt zich een ongeluk en stuurt moeder en kind in een kist de zee op. Ze spoelen aan op het eiland Serifos.

Serifos wordt geregeerd door een slechte koning, een tiran, die zijn volk onderdrukt. Deze koning wil trouwen met de mooie Danaë. Perseus, groeit op tot een sterke knaap en verzint een list om zijn moeder te redden uit de klauwen van de nare koning. Hij wil het hoofd van Medusa - een vrouwelijke monster wier blik iedereen en alles doet verstenen - bemachtigen. Zeus stuurt zijn snelle boodschapper Hermes om Perseus te helpen. Eerst moeten ze naar de schemerkust van de Grijzen, drie grijsgeboren zusters die samen één oog hebben. Perseus maakt hen blind door vlug het oog af te pakken. Hij dreigt het in een pan te zullen koken als de zusters hem niet vertellen waar de nimfen zijn die hem moeten helpen Medusa te doden. Het avontuur met de zusters, 'grijzer dan stof en grijzer dan ijzer', is de allermooiste episode uit de mythe van Perseus. Als hij de drie Grijzen eenmaal heeft overleefd, is het afhakken van Medusa's hoofd een makkie. Met haar hoofd reist hij terug naar Serifos. Door de koning, die nog steeds achter zijn moeder aan zit, het hoofd van Medusa voor te houden, versteent de tiran subiet.

Aan het eind van het verhaal gaat Perseus terug naar Argos, waar hij is geboren. Daar doodt hij per ongeluk de oude koning Akrisios, precies zoals het orakel van Delphi heeft voorspeld.

Imme Drost vertelt de Perseus-mythe heel beeldend, in mooie ritmische zinnen. Hoewel het verhaal niets huiveringwekkends heeft, weet ze het wel spannend te maken en het is nog leerzaam ook. Achterin staat een alfabetische lijst met alle namen die in het boekje voorkomen, compleet met aanwijzingen voor de uitspraak (Perseus spreek je uit als Persuis en Zeus als Dzuis). De tekeningen - onder iedere bladzij staat er een - zijn nogal grof en somber en jammer genoeg zwart wit.

Het boekenweekgeschenk voor kleuters, De Koning bakt een huis, is daarentegen kleurrijk en vrolijk geïllustreerd. Het heel korte verhaaltje gaat over een blootpad die nooit naar buiten durft, totdat de koning, een lieve olifant, een schild voor hem bakt van klei. 'Sinds die dag werd Blootpad Schildpad genoemd. Hij ging naar ieder feest. Schildpad vond het heerlijk om uit te gaan, terwijl hij toch veilig thuis was.'

    • Elsbeth Etty