Kabul valt in handen Afghaanse Talibaan

KABUL, 27 SEPT. De Afghaanse hoofdstad Kabul is afgelopen nacht in handen gevallen van de Talibaan, de islamitische militie van radicaal-fundamentalistische strijders. Waarnemers zeiden vanochtend dat de rebellen met tanks en te voet, en zonder al te veel weerstand, de stad zijn binnengetrokken en dat ze die nu helemaal beheersen.

De Talibaan, die een zeer strenge variant van de islam voorstaan, hebben tijdens het innemen van Kabul de vroegere president van Afhanistan Najibullah opgehangen aan een straatlantaarn. Najibullah (49), ooit hoofd van de Afghaanse geheime dienst en bekend onder de naam 'de slager van Kabul', was de laatste representant van het communistische regime in Afghanistan. Na zijn val in 1992 zocht hij bescherming in een gebouw van de Verenigde Naties in Kabul. Daar zat hij de afgelopen viereneenhalf jaar ondergedoken totdat Talibaan-strijders hem daar vanochtend weghaalden.

Met de val van Kabul lijkt het lot bezegeld van de uit verschillende facties bestaande regering van president Burhannudin Rabbani en diens wapenbroeder, veldheer Ahmed Shah Massoud. Volgens sommige berichten zou Rabbani er in zijn geslaagd Kabul te ontvluchten. De Afghaansee ambassadeur in India zei vanochtend dat de regeringsleiders zijn gevlucht naar de heuvels ten noorden van de hoofdstad en dat ze van daaruit een tegenoffensief zullen proberen op te zetten. Troepen die trouw zijn gebleven aan president Rabbani bevinden zich in de buurt van Baghram, een belangrijke militaire basis op ongeveer 30 kilometer ten noorden van Kabul, aldus de diplomaat.

De Talibaan doken bijna twee jaar geleden uit het niets op in het zuidoosten van het land, en zijn er sindsdien in geslaagd verreweg het grootste deel van Afghanistan onder controle te krijgen. Het gaat om studenten van islamitische scholen en oud-strijders van de jihad, de heilige oorlog tegen de Russen in de jaren tachtig. (Reuter, AFP, AP)