Jalabert bezwijkt bij offensief van Dufaux

AVILA, 27 SEPT. De alleenheerser van vorig jaar passeerde als een zielig hoopje mens de finishlijn. Op ruim 25 minuten van de Zwitserse ritwinnaar Laurent Dufaux arriveerde Laurent Jalabert gisteren aan de finish in Avila. Uitgemergeld en gesloopt na de bergrit van Getafe naar Avila. De tweede plaats in het klassement achter ONCE-ploegmakker Alex Zülle raakte hij kwijt. De Fransman duikelde naar de twintigste plaats in de rangschikking.

Dufaux profiteerde maar al te graag van de fysieke ongemakken binnen de ONCE-formatie. Alleen de drager van het amarillo, Zülle, ontsnapte aan de voedselvergiftiging omdat de Helveet volgens zijn ploegleider Saiz iets anders had gegeten dan de rest van de ploeg. Met de hulp van anderen, onder wie Polti, Euskadi, Telekom en Saeco, bleef Zülle gisteren overeind. Het verlies op Dufaux was draaglijk; 43 seconden. In de algemene rangschikking staat Zülle's landgenoot op ruim vier minuten op de tweede plaats.

Dufaux had woensdag al in de gaten dat 'JaJa' in slechte doen was. In de snelle afdaling van de Alto de Pedro Bernardo (1e categorie) na 143 kilometer viel Dufaux aan. Jalabert knakte. Alleen de Italiaan Andrea Peron en de Spanjaard Marie José Jimenez slaagden erin de ontketende Helveet te volgen. Ook Nardello kon aanklampen.

Dufaux stond alleen. Hij kreeg nauwelijks hulp van zijn metgezellen. Alex Zülle genoot wel de steun van andere ploegen. Dufaux kreeg loon naar werken in de vorm van de dagprijs. Op ongeveer één kilometer van de eindstreep demarreerde hij. (ANP)