IG Metall wil landelijke actie

STUTTGART, 27 SEPT. De Duitse vakbond IG Metall bereidt een landelijke actiedag op 24 oktober voor tegen de korting van 20 procent op het ziektegeld per 1 oktober. Ambtenaren blijven voorlopig verschoond van de maatregel. De oppositie stak gisteren een stokje voor een desbetreffende wet.

De gemoederen in Duitsland over de korting raken steeds meer verhit. Gisteren voerden zo'n 30.000 werknemers van autofabrikant Mercedes-Benz actie tegen de plannen van het moederconcern Daimler-Benz op het ziektegeld te korten. Daimler-Benz en Siemens, respectievelijk 220.000 en 200.000 werknemers, behoren tot de groeiende rij bedrijven die de korting invoeren, ondanks felle protesten van de vakbeweging die de maatregel in strijd met CAO-afspraken noemt. Ook de een miljoen bouwvakkers moeten eraan geloven. Verder volgen de banken en de chemiesector het voorbeeld.

Er zijn uitzonderingen, zoals autoproducent BMW (59.000 werknemers). Directie en ondernemingsraad zijn overeengekomen dat de BMW-werknemers in Duitsland voorlopig bij ziekte hun volledige salaris krijgen uitbetaald. Zij leveren daarvoor snipperdagen in. De regering-Kohl is initiatiefnemer van de maatregel, waarmee Bonn de werkloosheid te lijf wil gaan. (DPA)