'Hillary diep verwikkeld in fraudezaak'

WASHINGTON, 27 SEPT. De betrokkenheid van Hillary Clinton bij een frauduleuze onroerendgoed-transactie in de jaren tachtig is groter geweest dan tot nu toe aangenomen. Dat schrijft een onafhankelijke financiële onderzoekscommissie in een rapport dat deze week is uitgelekt.

Het rapport bevat een analyse van het werk dat Hillary Clinton als advocaat verrichtte voor de spaarbank van James McDougal, indertijd een vriend van de Clintons die eerder dit jaar voor corruptie is veroordeeld. Het document is door Republikeinse Congres-leden doorgespeeld aan de pers.

Volgens het rapport hebben Hillary Clinton en collega van haar advocatenkantoor de papieren opgesteld die ten grondslag lagen aan een reeks schijntransacties met een industrieterrein, het Castle Grande project genoemd. Die collega was Webster Hubbell, die na Clintons verkiezing tot president een van de onderministers van justitie werd en die vorig jaar tot 21 maanden gevangenisstraf werd veroordeeld wegens het indienen van te hoge rekeningen bij zijn cliënten.

Hillary Clinton heeft verklaard dat ze zich niet herinnert aan het project gewerkt of er over gesproken te hebben. Maar volgens het rapport tonen onder meer de rekeningenoverzichten van mevrouw Clinton - die begin dit jaar opeens opdoken in het Witte Huis, twee jaar nadat gerechtelijke onderzoekers erom gevraagd hadden - dat zij en Hubbell papieren hebben opgesteld die McDougals bank heeft gebruikt om federale toezichthouders om de tuin te leiden. Ook zou werk van Hillary Clinton en Hubbell het de spaarbank, Madison Guaranty, makkelijk hebben gemaakt om hoge commissies voor de schijntransactie te betalen aan onder meer Hubbells schoonvader, die als stroman optrad.

Deze zomer zei een voormalig directielid van de bank dat hij Hillary Clinton indertijd gewaarschuwd heeft dat de commissies mogelijk onrechtmatig waren, maar dat zij die bezorgdheid had weggewuifd. De presidentsvrouw zegt zich daar niets van te herinneren.

De speciale openbare aanklager in de Whitewater-affaire, Kenneth Starr, onderzoekt ook het Castle Grande project (dat los van Whitewater staat) en een reeks andere affaires waar de Clintons in verwikkeld zijn. Nog veel vragen zijn onbeantwoord over het abrupte ontslag van medewerkers van het reisbureau van het Witte Huis in 1993, over de 900 FBI-dossiers die het Witte Huis verzameld blijkt te hebben, en in het algemeen over de waarheidsgetrouwheid van verklaringen die de president en zijn vrouw onder ede hebben afgelegd.

In ruil voor strafvermindering werkt James McDougal mee aan Starrs onderzoek. Maar McDougals ex-vrouw Susan weigert dat, en haar weigering om voor een grand jury vragen te beantwoorden over de geloofwaardigheid van president Clinton heeft haar in de gevangenis doen belanden voor een periode die kan oplopen tot achttien maanden - bovenop de twee jaar waartoe ze al veroordeeld is wegens fraude.