Eerste nominaties Gouden Kalveren

UTRECHT, 27 SEPT. In het kader van de spreiding van de prijzenregen tijdens het Nederlands Filmfestival zijn gisteren in Utrecht al de eerste nominaties voor de Gouden Kalveren bekend gemaakt.

Naast de aflevering Geboren in een verkeerd lichaam uit de eerder met een Nipkowschijf onderscheiden VPRO-serie 30 minuten van Arjan Ederveen en regisseur Pieter Kramer worden in de categorie 'tv drama' genomineerd de 'single plays' Marrakech (Michiel van Jaarsveld voor de VARA) en De langste reis (Pieter Verhoeff voor de VPRO). Beide laatstgenoemde produkties krijgen elk ook een nominatie voor de beste 'tv drama acteerprestatie', respectievelijk van Tom Jansen en Eric van der Donk. De derde acteernominatie is voor actrice Rick Nicolet in Altijd yours/voor never (Paula van der Oest, NPS).

Opvallend afwezig in de televisienominaties zijn de grote dramaseries In de naam der koningin (Bram van Erkel, NCRV), Zwarte sneeuw (Maarten Treurniet, NCRV) en Charlotte Sophie Bentinck (Ben Verbong, AVRO). Van beide eerstgenoemde series werden de jury slechts twee afleveringen aangeboden.

In de categorie 'korte film' draagt de jury voor een Gouden Kalf voor Stalen neuzen, een dansfilm (regie: Erik van Zuylen, met: Krisztina de Châtel), De wachtkamer (een bijdrage van Jos Stelling aan de door Regina Ziegler geproduceerde internationale omnibus van erotische films) en de eindexamenfilm Lap rouge van Lodewijk Crijns (Nederlandse Film en Televisie Academie). Van deze laatste, op video opgenomen quasi-documentaire rouleert vanaf 10 oktober een filmkopie in de bioscopen.

Als beste 'korte documentaire' worden genomineerd Stalin had een brug beloofd van Gerard Jacobs, Hotel Martha Washington van Netty Rosenfeld en Kroniek van een getto van Gerard d'Olivat.