Boer & Boeddha

De Triodos Bank groeit als kool. Gisteren kondigde de bank een nieuwe kapitaaluitbreiding aan om het eigen vermogen in de pas te houden met het sterk gestegen balanstotaal, dat sinds de oprichting in 1981 verdertigvoudigd is tot 310 miljoen gulden. Organische groei leverde een bijdrage aan de expansie van de op ideële leest geschoeide bank, maar ook een waterval aan recente overnames en samenwerkingen, onder meer in Groot-Brittannië en België.

NMB-bankiers, die in Amsterdam-Zuidoost hun op antroposofische leest geschoeide hoofdkantoor lieten bouwen, stonden aan de wieg van de Triodosbank. Oud-topman W. Scherpenhuijsen Rom van de NMB, en later van ING waarin NMB opging, is nog steeds lid van de raad van commissarissen bij Triodos. Maar sinds de NMB-bloedgroep goeddeels uit de top van ING verdwenen is, hebben de bankverzekeraar en Triodos steeds minder met elkaar. ING-dochter Postbank kwam begin dit jaar met een eigen Groen investeringsfonds als concurrent voor Triodos.

Gelukkig voor Triodos is er een nieuwe bancaire mecenas opgestaan. Rabo verwerft door deelname aan de emissie een belang van tussen de 5 en 7,5 procent in Triodos. Nu zijn Rabo's leden de laatste jaren al wat van voorzitter H. Wijffels gewend: de oprichting van een eigen wielerploeg onder leiding van mede-Zeeuw Jan Raas kwam ook als een verrassing. Nu heeft de Rabo-boer naast de mestbank en de Rabobank ook de Triodosbank. Dat die in Groot-Brittannië ethisch verantwoorde bankrekeningen aanbiedt voor Quakers zal er bij Rabo's kerkelijke boeren-achterban nog wel ingaan. Bankrekeningen voor boeddhisten wordt even wennen.

    • Maarten Schinkel