Aantal luchtreizigers met 7 procent gegroeid

De internationale luchthavens hadden het in de eerste helft van dit jaar druk. Zij verwerkten 1,2 miljard passagiers, 73 miljoen of 7 procent meer dan in de eerste zes maanden van 1995. Aan vracht werd 23,3 miljoen ton verwerkt, een miljoen ton of 5 procent meer dan vorig jaar.

De gegevens zijn afkomstig van Airports Council International (ACI), het overkoepelende orgaan van alle luchthavens ter wereld. O'Hare (Chicago) voert de lijst van drukste vliegvelden aan met 33,5 miljoen passagiers. Atlanta eindigt tweede; dankzij de Olympische Spelen steeg het aantal verwerkte passagiers met 16,2 procent tot 32,4 miljoen.

Los Angeles (27,9 miljoen) en Dallas (27 miljoen) volgen. Het Londense Heathrow (26,5 miljoen) staat als eerste Europese luchthaven op de vijfde plaats. Daarna volgt de Japanse binnenlandse luchthaven Haneda dat 21,9 miljoen passagiers over de vloer kreeg.

Volgens ACI-directeur-generaal Otis Dunham staven de cijfers de verwachting dat het passagiersvervoer door de lucht tot 2000 jaarlijks met meer dan 7 procent per jaar zal groeien.

De grootste groei maakte Afrika door, zij het dat het startniveau laag was. Het aantal passagiers steeg met 7,7 procent tot 12,9 miljoen. De Noord-Amerikaanse markt zat dankzij de Spelen in de lift, met een groei van 7,1 procent tot 608,8 miljoen passagiers.

In de regio Azië/Pacific passeerden 168,9 miljoen reizigers (een plus van 6,9 procent). De Europese luchthavens kregen 330,3 miljoen passagiers te verwerken, een plus van 5,9 procent. De Latijns-Amerikaanse en Caribische markt zagen de passagiersaantallen met slechts 1,7 procent stijgen tot 36,5 miljoen.

Aan vracht verwerkte Noord-Amerika 12,5 miljoen ton en Europa 4,87 miljoen ton, een stijging van respectievelijk 5,5 procent en 3,8 procent. Frankfurt (722.451 ton) is de eerste Europese luchthaven op de lijst, die wordt aangevoerd door het Amerikaanse Memphis (915.057 ton).