Zwanenzang (1)

In de aflevering van 19 september van de rubriek Zwanezangen wordt aandacht geschonken aan de sterfdag van Gram Parsons. De schrijver laat duidelijk blijken weinig op te hebben met countyrock. Dat is zijn goed recht maar het is geen reden om bij de bespreking van Gram Parsons zwanenzang 'In my hour of darkness' zich niet enige moeite te getroosten.

De aangehaalde zin van het refrein 'Oh, Lord grant me vision, oh Lord grant me speed' wordt al een stuk duidelijker als je weet dat 'speed' niet alleen snelheid betekent maar ook gebruikt kan worden voor succes of voorspoed (denk aan de uitdrukking 'godspeed') zoals in elk woordenboek te vinden is.

Dat de tweede betekenis enigszins ouderwets is draagt alleen maar bij aan de plechtstatigheid van de tekst. Niks geen woordgrapje dus. Verder meen ik mij te herinneren dat Bernie Leadon (ex-Eagle) die ook meespeelt op deze plaat in een interview heeft gezegd dat het lied gaat over drie overleden vrienden van Gram Parsons. Met de persoon in het tweede couplet zou Clarence White (o.a. ex-Byrd) bedoeld worden die niet lang tevoren bij een ongeluk omkwam.

    • Kees Boutkan