Zonsverduistering

Zaterdag 12 oktober kan je in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering zien. Zou je wel eens willen weten hoe dat nou komt en zo-wie-zo wat meer willen horen over sterren en planeten. Geef je dan op voor het Zonsverduisteringskamp op 11, 12 en 13 oktober in kampeerboerderij 'Weltevreden' in Heeswijk-Dinther van vrijdagavond 19u tot zondagmiddag 15u. Het is bestemd voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en wordt georganiseerd door de Jongerenwerkgroep van Sterrenkunde (JWG). Je maakt zelf een filter om de verduistering goed te kunnen bekijken, ze vertellen je alles over zonsverduistering, sterren en planeten en op een van de avonden staat een bezoek aan de sterrenwacht Halley op het programma. Ook is er een niet-sterrenkundig programma met sport, spel en een kampvuur. Voor deelname is geen sterrenkundige voorkennis nodig. Kosten ƒ 35,- Opgeven bij Marcel Vonk, tel 070-3933384.

Vogels

Sommige vogels trekken in de herfst naar warme streken, want daar is in de winter genoeg voedsel te vinden. Andere vogels blijven in Nederland en moeten vaak een handje geholpen worden. Hoe je dat kunt doen hoor je woensdag 2 oktober op de kindermiddag van de Vereniging Natuurmonumenten in bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad 1, St. Jansklooster. De middag begint om 13u30 en duurt anderhalf uur. Voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Kosten ƒ 1,- Opgeven bij mevrouw A. Brandsma 0527-246644.

Scriptorium

In de Middeleeuwen toen de boekdrukkunst nog niet was uitgevonden werden boeken overgeschreven. Meestal gebeurde dat in kloosters, waar monniken achter schrijftafels zaten om met een ganzenveer (een soort pen) bladzijde na bladzijde te kopiëren. Scriptoristen werden ze genoemd. Daarnaast had je ook de miniaturisten, dat waren weer mannen die bladzijden mooi versierden met tekeneningetjes of schilderijtjes van planten, dieren en mensen. Je kan je voorstellen dat monniken soms jaren bezig waren met een dik boek en daar komt dan ook de uitdrukking monnikenwerk vandaan. Het Museum van het Boek heeft zo'n scriptorium nagemaakt, daar laten ze je elke laatste zondag van de maand van 14-17u zien hoe het daar vroeger toeging. Je krijgt een monnikspij aan en net als in de Middeleeuwen ga je achter een schrijftafel zitten om met de ganzenveer aan de slag te gaan. Een museummedewerker vertelt je hoe boeken vroeger werden gemaakt en wat je precies moet doen. En natuurlijk kan je in het museum ook de Middeleeuwse boeken bewonderen en allerlei voorwerpen uit de Egyptische en Romeinse tijd. Na je 'monnikenwerk' is er een spannende speurtocht van anderhalf uur. Ook kan het museum een monnikenverjaarspartijtje voor organiseren met Middeleeuwse limonade en -taart. In het Museum van het Boek/Museum Meermanno Westreenianum, Prinsessegracht 30, Den Haag. Toegangsprijs voor kinderen tot 12 jaar ƒ 2,50, daarboven ƒ 6,. Inl 070-3462700.

Kinderboekenweek

Volgende week op 2 oktober begint de Kinderboekenweek en dit jaar wordt het heel spannend wat het gaat vooral over heksen. Zo kan je meedoen aan speurtochten, luisteren naar heksenverhalen, maar natuurlijk worden er ook verhalen uit 'gewone' kinderboeken voorgelezen in veel (kinder)boekwinkels en bibliotheken.

In de Arhnemse kinderboekwinkel maakt het Marionettentheater Madoc er op woensdag 2 oktober van 16-18u een heksenketel van en donderdag 3 oktober van 16-17u30 leest Paul van Loon van achter zijn donkere zonnebril voor uit zijn Griezelbus-boeken en uit 'Meester Kikker' en 'Nooit meer de buren bijten'.

En heb je net toevallig het boek over het VOC-schip 'De Halve Maan' gelezen, dat beschrijft hoe in de zeventiende eeuw een VOC-schip werd gebouwd en hoe zo'n schip naar Oost-Indië voer, dan kun je in Arhmem de meer dan honderd tekeningen bewonderen die Jan Braamhorst bij het boek maakte. Ook is er aan de tentoonstelling een prijsvraag verbonden, bij een aantal tekeningen moet je vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld bij een tekening van een matroos die wordt gekielhaald (denk je dat die matroos droog blijft bij het kielhalen?). Lijkt me niet zo moeilijk. Onder de winnaars worden boekenbonnen verloot en alle kinderen die meedoen krijgen in ieder geval een troostprijs. Arnhemse Kinderboekhandel, Weverstraat 13, Arnhem Inl 026-4451277.

Marionettentheater Madoc geeft op woensdag 2 oktober in de Nijmeegse kinderboekwinkel ook een heksenketelvoorstelling en donderdag 3 oktober van 19-20u30 is Guus Middag er te gast. Hij leest voor en je kan hem ook vragen stellen over zijn boeken o.a. over 'Ik maak nooit iets mee'. In Nijmegen is ook een tentoonstelling van de verhalen van Marit Törnqvist. Zij heeft in Stockholm, Zweden het verhalenhuis 'Junibacken' ontworpen. Daar zijn in verschillende formaten verhalen naar de beroemde boeken van Astrid Lindgren nagebouwd. Zo is er het huisje van Karlsson, de hoeve van de Gebroeders Leeuwenhart, het timmerschuurtje van Michiel van de Hazelhoeve, het woud vol trolletjes van Ronja de roversdochter, Villa Kakelbont van Pippi Langkous en zelfs de griezelige draak Katla. De tekeningen voor het Astrid Lindgren verhalenhuis, en illustraties van Marit Törnqvist hangen in de Nijmewegse kinderboekwinkel en ook hier is een prijsvraag aan verbonden, waarbij ook weer boekenbonnen te winnen zijn. Nijmeegse Kinderboekwinkel, Kannenmarkt 27, Nijmegen. Inl 024-3240096.

Vertellingen in het voorkamertje

Er was eens een ridder die in een gevecht het onderspit moest delven. Hij kreeg van zijn tegenstander genade, maar dan moest hij wel beloven iedere avond Het Loflied te zingen, een soort danklied voor de dag. Maar dat moest hij dan wel met hart en ziel doen. Als je wilt weten hoe het hem is vergaan dan moet je zaterdagavond 28 september om 20u naar het voorkamertje boven jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden komen. Daar vertelt Johan Versteye voor kinderen van omstreeks de 14 jaar over het boek 'De Gezegenden' (1923) van Aart van der Leeuw. Josien Valk speelt er bij op de kleine harp. Kosten ƒ 10,- Res 071-5128658.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker