VS beschermen Koerden niet meer

WASHINGTON, 26 SEPT. Washington voelt zich niet langer verplicht het in 1991 na de Golfoorlog afgekondigde 'veilige toevluchtsoord' voor de Koerden in Noord-Irak te beschermen.

Dat heeft de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken voor Middenoosterse zaken, Robert Pelletreau, gisteren onderstreept tijdens een hoorzitting in het Congres. “We zijn niet gebonden hen tegen hun eigen slechte oordeel te beschermen als één partij Saddam Hussein naar binnen noodt”, aldus Pelletreau.

Hij erkende dat president Clintons voorganger, George Bush, “misschien heeft beloofd” de Koerden in hun de facto onafhankelijke enclave ten noorden van de 36ste breedtegraad te verdedigen tegen een interventie van Saddam. “Maar dat is niet de politiek van deze regering geweest.”

Pelletreau doelde op de Koerdische Democratische Partij (KDP) van Masoud Barzani, die enkele weken geleden met de hulp van Irak zijn gezag over heel Noord-Irak heeft uitgebreid. Barzani vroeg Pelletreau vorige week tijdens een gesprek in Ankara juist om nieuwe Amerikaanse hulp om Bagdad op armslengte te kunnen houden. De KDP reageerde vanmorgen verbaasd op de uitspraak van Pelletreau.

Tegelijk meldde de Iraakse ambassadeur bij de VN in Genève, Saddam Husseins halfbroer Barzam al-Takriti, dat de Iraakse regering en Barzani zijn overeengekomen het gezag van Bagdad over Noord-Irak uit te breiden. Het akkoord zou binnenkort worden getekend. In een vraaggesprek met de Arabische krant Al-Hayat zei deze invloedrijke Iraakse diplomaat dat Barzani dit vorige week ook heeft meegedeeld aan Pelletreau. Barzani zelf zei toen overigens geen enkel akkoord met het bewind van Saddam Hussein te hebben gesloten.

De VS overwegen nog eens enkele duizenden Koerden te evacueren uit Noord-Irak omdat dezen mogelijk gevaar gezien de jongste ontwikkelingen. Er is nog geen definitief besluit genomen, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, “maar het is onze neiging het te doen als we kunnen”. De afgelopen weken hebben de VS al 2.100 Koerden geëvacueerd, voorlopig naar het eiland Guam, die in Noord-Irak voor Amerikaanse hulporganisaties of inlichtingendiensten werkten. Volgens Iraakse leiders bewijst dit dat al deze Koerden voor de VS hebben gespioneerd, “anders hadden zij niets te vrezen”. (Reuter, AFP)