Voorkeur; Muziek

TROMPCONCOURS De Tromp Muziek Biënnale 1996 in Eindhoven is van 27 sept tot en met 26 okt op diverse lokaties gewijd aan klavieren. Belangrijkste onderdeel van het ditmaal vanwege het 25-jarig bestaan zeer uitvoerig geprogrammeerde evenement is het Tromp Muziekconcours, waarbij jonge professionele pianisten uit de Benelux hun prestaties laten horen aan de jury olv Willem Vos. Tijdens de finale op 12 okt spelen vier finalisten in de de Philipszaal pianoconcerten van naar keuze Mozart, Beethoven, Rachmaninov, Bartók of Chopin, begeleid door het Brabants Orkest olv Lucas Vis.

Voor het overige is er aandacht voor velerlei klavieren: van de Philips Beiaard in de Stadskerk St. Cathrien, die op de openingsdag 27 sept van 19 tot 20u wordt bespeeld door Arie Abbenes, maar ook op een aantal dagen daarna, via klavecimbel (Gustav Leonhardt concerteert op 1 okt 20u15 in de VSB-zaal tot en met accordeons op de Accordeon-dag (28 sept), om 20u15 besloten met een gevarieerd accordeon-concert en een optreden van Friedrich Lips, de Russische accordeon-grootmeester. Mauricio Kagel is op 29 sept aanwezig bij de verschillende gratis toegankelijke evenementen op Kagels Klavierendag. Verder: pianist Alexander Toradze, pianola-bespelingen, een laureatenconcert (11 okt in de VSB-zaal) en de afsluitende Tromp Nacht, de Nacht der nachten op 26 okt. Inl 040-2442020.

TWEE MAAL GERGJEV Na afloop van het tiendaagse eerste Gergjev Festival in Rotterdam treedt de Russische dirigent Valery Gergjev op zondag 29 sept nog twee keer op in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, waar voor beide concerten nog kaarten beschikbaar zijn. Om 14u15 herhaalt Gergjev met het Rotterdams Philharmonisch Orkest een eerder in het Rotterdamse festival gegeven concert met op het programma Zvezdoliky van Strawinsky, de Prélude à l'après-midi d'un faune van Debussy en Iwan de Verschrikkelijke van Prokofjev. Om 20u15 geeft Gergjev met het orkest van de Kirov Opera in St. Petersburg het tweede concert in de Britten-Sjostakowitsj-serie. Op het programma het Vioolconcert van Britten, met Arkadi Gutnikov als solist en de Vijfde symfonie van Sjostakowitsj.

RORY BLOCK Blanke vrouw met lang haar zingt de blues met meer dan een scheutje gospel er in. 26 sept Melkweg Amsterdam.

VLOEIMANS/BORSTLAP/REIJSEGER Dit trio, in de ongebruikelijke bezetting trompet, piano en cello, belooft allerlei kanten uit te gaan. 2 okt O'42 Nijmegen, 3 okt Vredenburg Utrecht, 4 okt BIMhuis Amsterdam, 5 okt Theater Romein Leeuwarden ('s middags) en Catharinakapel Harderwijk ('s avonds), 6 okt Provadja Alkmaar.

DODGY Zomerse Britpop met fris geblondeerde hoofden. 26 sept Melkweg, Amsterdam.

MICHAEL JACKSON 'King of Pop,' vindt hij zelf. 28 en 30 sept Arena, Amsterdam-zuidoost (niet te verwarren met het sympathieke zaaltje in Amsterdam-oost dat al veel langer Arena heette).

NOFX Surfboardpunk uit Californië. 30 sept en 1 okt Melkweg Max, Amsterdam.