Voorkeur; Galerie

DE KLEUR VAN DE HUID Binnen en buiten Het Oude Slot in Heemstede is nog de beeldententoonstelling De Kleur van de huid te zien, met zeer uiteenlopende sculpturen van onder anderen Peer Veneman, Cornelius Rogge, David Vandekop en Karola Veldkamp. T/m 3 nov in Cultureel Centrum Het Oude slot, ir Lelylaan 6, Heemstede. Wo t/m zo 14-17u.

TUNNELSYNDROOM Het Centrum Beeldende Kunst Dordrecht toont schetsontwerpen van elf binnen- en buitenlandse kunstenaars die gevraagd zijn de veiligheid van verkeerstunnels te vergroten door onder meer beeldende kunst daarin aan te brengen. T/m 26 okt Centrum voor Beeldende Kunst, Voorstraat 180, Dordrecht. Wo t/m za 11-17u, do 19-21u en de eerste zondag van de maand 12-17u.

JOSEPH SEMAH Galerie Nouvelles Images in Den Haag presenteert 'Temporal virgin site', beelden en werken op papier van Joseph Semah, die onder meer 33 pagina's van de Talmud Bavly met olieverf bewerkte. T/m 2 okt. Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag. Di t/m za 11-17u, eerste zondag van de maand 13-17u.

PEDRO CABRITA REIS De Portugese kunstenaar Pedro Cabrita Reis brengt bij De Appel in Amsterdam een ode aan het bouwen: bouwsels van gestapelde en gerangschikte onderdelen van hout, gips, rubber of glas die direct aan het dagelijkse leven lijken te zijn onttrokken. T/m 13 okt. De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam.

ESPACE Vandaag opent bij de oudste galerie van Amsterdam een tentoonstelling van vier trouwe exposanten: Lucebert, Miriam Cahn, Lucassen en Raveel. T/m 9 nov Espace, Keizersgracht 548, Amsterdam.

SECRETS De installaties van Ni Haifeng (China 1964), Toshihiro Komatsu (Japan 1966) en Soheila Najand (Iran 1957) reageren op het gebouw aan de Amsterdamse Herengracht waar behalve de Gate Foundation, die de expositie organiseerde, ook het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie is gevestigd. Eerder hielden onder meer de Binnenlandse Veiligheidsdienst en de Rijksgeneeskundige Dienst hier kantoor. Haifeng hing in de entrée slordige stapels papier uit de archieven boven een badkuip gevuld met water, Komatsu richtte zijn spiegelende kijkkokers op de omgeving van het gebouw. Najand ging verder terug in het verleden van het pand, naar de 18de eeuw toen weeskinderen er onderdak vonden. Het tuinhuis dat in die tijd dienst deed als kindermortuarium, vormt het aangrijpende sluitstuk van haar installatie. Herengracht 344, Amsterdam. T/m 1 nov. Ma t/m vr 10-17u. De installatie van Najand is uitsluitend op do en vr te bezichtigen.

EN VERDER Grote zwart-wit foto's van Albert van Westing t/m 5 okt. in galerie De Expeditie, Amsterdam; schilderijen van Kars Persoon t/m 28 sept bij Loerakker, Amsterdam; Jan van de Pavert t/m 5 okt bij Paul Andriesse in Amsterdam; Marc Mulders t/m 3 okt bij Barbara Farber in Amsterdam; Suzan Drummen t/m 9 okt bij Akinci in Amsterdam; Michel François t/m 9 okt bij Lumen Travo in Amsterdam; negen schilders onder wie Lisa Couwenbergh, Piet Dieleman en Michael Raedecker t/m 13 okt in kunstcentrum Begane Grond, Utrecht; muurschilderingen van Suzan Drummen t/m 9 okt bij Galerie Akinci, Amsterdam; t/m 6 okt Licht in het hoofd met Zeger Reyers en Jasper van den Brink bij Artis, Den Bosch; Antonietta Peeters t/m 6 okt. bij Lokaal 01, Breda; Pascale Ticheler t/m 29 sept. Galerie Rob de Vries, Haarlem; de surrealisten Hans Bellmer, Claude Cahun en Pierre Molinier t/m 6 okt. bij Cokkie Snoei, Rotterdam; vijfendertig kunstenaars t/m 13 okt. bij Galerie d'Eendt, Amsterdam; De Engelse beeldhouwer Thomas Houseago t/m 13 okt. in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam; Yue Minjun met zelfportretten en zwart-wit doeken van Fang Lijun t/m 12 okt. bij Serieuze Zaken, Amsterdam.