Voorkeur; Films

BEAUTIFUL GIRLS Scott Rosenberg, de scenarist van de melancholieke misdaadfilm Things to Do in Denver When You're Dead, schreef een nostalgische komedie over eind-twintigers die modderen met het leven en de liefde. Onder regie van Ted Demme en voorzien van een sterke soundtrack werd het een ensemblefilm in de traditie van Diner en The Big Chill, met mooie rollen van onder anderen Timothy Hutton, Matt Dillon, Uma Thurman en Michael Rapaport. Amsterdam, Alfa en Kriterion; Delft, Delfia.

BLIND DATE Gebaseerd op een geïmproviseerd scenario van regisseur Theo van Gogh, cameraman Tom Erisman en hoofdrolspelers Peer Mascini en Renée Fokker, met door Kim van Kooten knap geschreven dialogen, werd deze ongesubsidieerde lowbudgetfilm in acht dagen opgenomen. Bewonderenswaardig spel en dito mise-en-scène maken van kat-en-muisspel tussen twee nog slechts via contactadvertenties communicerende echtelieden in de rouw over verlies van dochtertje een bitter hoogstandje in de trant van Who's Afraid of Virginia Woolf? Amsterdam, Alfa en Kriterion; Groningen, Concerthuis; Leeuwarden, Club 4; Nijmegen, Cinemariënburg; Utrecht, Movies.

BREAKING THE WAVES De vijfde film van Lars von Trier is een verhaal over passie verpakt als heiligenleven, een drie uur durend melodrama dat alle emoties de vrije teugel geeft. In een dorpje aan de Schotse noordkust offert een jonge vrouw zich op voor haar doodzieke geliefde. Met Emily Watson als wereldvreemde heldin die sympathie, ja zelfs liefde afdwingt. In 11 zalen.

DEAD MAN WALKING Sean Penn en Susan Sarandon excelleren als gekooide moordenaar en moreel onwrikbare non in een ongewone, want niet pamflettistische, speelfilm over de doodstraf. Het op een boek van Helen Prejean gebaseerde verhaal werd genuanceerd en indringend verfilmd door Tim Robbins, die geen dilemma uit de weg ging. Amstelveen, Den Helder, Wijchen, Zandvoort.

DISTANT VOICES, STILL LIVES Terence Davies kleurde zijn autobiografische weergave van het miserabele bestaan in het Liverpool van de jaren vijftig in met de toen populaire Amerikaanse songs en deed middels zijn prachtig gedetailleerde herinneringen een ongekend poëtische film opbloeien uit de benepenheid van de Engelse lower class. Breda, Chassé; Enschede, Concordia.

DE JURK In zijn derde, knap geconstrueerde, maar losse speelfilm volgt regisseur Alex van Warmerdam de levensloop van een zomerjurk, van katoenbolletje tot crematorium. Fragmenten van 'vrolijke verhalen' vormen een grimmig mozaïek van rampspoed en onmacht in de intermenselijke sfeer. Het kale realisme biedt weinig absurdistische troost. Amstelveen, Amsterdam, Den Bosch, Dordrecht, IJmuiden, Venlo.

RICHARD III In de overweldigende film die Richard Loncraine en Ian McKellen maakten naar het historiestuk van Shakespeare is Richard III een dictator in jaren-dertigstijl en wordt de Rozenoorlog uitgevochten met tanks en mortieren. Temidden van spectaculaire decors speelt McKellen de mismaakte usurpator als een aarts-charmeur die zwelgt in bloeddorst en bittere spot. In 7 zalen.

SHALLOW GRAVE Briljante reconstructie van een hechte vriendschap tussen twee mannen en een vrouw. Een koffer met geld is de splijtzwam; het niet mis te verstane geweld is acceptabel, omdat regisseur Danny Boyle en scenarist John Hodge aannemelijk maken dat er geen andere oplossing meer is. De hoofdpersonen vervallen op bloedstollende wijze van kwaad tot erger. Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Utrecht.

STEALING BEAUTY Bernardo Bertolucci is weer terug in Italië, maar met een naar Henry James gemodelleerd verhaal over Engelse kunstenaars, die vrijwillig uitweken naar een villa in het lome, sepiakleurige Toscane. Onder hun gretig toeziend oog wordt de mooie Newyorkse Lucy (Liv Tyler) in de liefde ingewijd en vindt zij haar echte vader. Wars van cynisme en met veel begrip voor de verwarring en pathetiek van een negentienjarige gefilmd. Amsterdam, Den Haag, Groningen, Rotterdam, Utrecht.

TRAINSPOTTING Het leven van een verslaafde is eerder wonderlijk dan verschrikkelijk, lijken regisseur Danny Boyle en scenarioschrijver John Hodge te willen zeggen in hun surrealistische bewerking van het Schotse cultboek van Irvine Welsh. Ewan McGregor (Shallow Grave) is een geestige junkie op weg naar verlossing temidden van visueel en muzikaal vuurwerk. In 24 zalen.

UNDERGROUND Horen en zien vergaat de kijker in Emir Kusturica's zinderende en bijna drie uur durende fantasmagorie over oorlog en communisme; een zwart-humoristische 'Apocalypse Now' van de Joegoslavische oorlog die in Cannes terecht werd onderscheiden met de Gouden Palm. Wageningen, Movie.

L'UOMO DELLE STELLE In zijn liefderijke en terloops politiek-historisch exacte hommage aan de niet-professionele acteurs van het Italiaanse neorealisme laat Giuseppe Tornatore een oplichter (Sergio Castellitto) in 1953 over het Siciliaanse platteland reizen om arme sloebers wat geld af te troggelen voor een 'screentest'. Ze vertellen voor zijn lege camera over hun ellende, hun dromen en verlangens. Een warmbloedige, aan Fellini's La strada herinnerende film over cinema, honger en bedrog. Amsterdam, De Uitkijk; Den Haag, Haags Filmhuis; Utrecht, Springhaver 1.

EN VERDER Babe (10 zalen), Blue in the Face (Amsterdam, Bergen op Zoom, Den Haag, Roosendaal, Sittard), Cyclo (Gouda, Sittard), Dead Man (Amersfoort, Amsterdam, Deventer, Utrecht), Lang leve de koningin (Wageningen), Loaded (Arnhem), Il postino (8 zalen), Salto al vacio (Enschede), Sense and Sensibility (14 zalen), Smoke (Den Haag, Leeuwarden), Toy Story (15 zalen), The Usual Suspects (Utrecht, Breda), Zusje (Almelo, Groningen).