Ten minste 25 doden bij geweld Israel-Palestijnen

JERUZALEM, 26 SEPT. Bij schietpartijen tussen Israelische troepen en Palestijnse politie en ander geweld zijn gisteren en vandaag op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook in totaal circa 25 doden en honderden gewonden gevallen. Duizenden Palestijnse demonstranten belegerden vanochtend twee joodse nederzettingen in de Gazastrook, Netzarim en Kfar Darom.

Het Palestijnse autonome Gezag had de inwoners van de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem gisteravond opgeroepen “hun woede te uiten”.

De Palestijnse gebieden zijn vanochtend volledig van Israel afgegrendeld. De Israelische premier Netanyahu keert vandaag enkele uren eerder dan hij van plan was uit Duitsland naar Israel terug. De VS hebben zich “diep bezorgd” getoond; Frankrijk, waar Netanyahu gisteren een bezoek bracht, heeft scherpe kritiek op Israel geformuleerd en opgeroepen het vredesproces weer op gang te brengen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maande Israel en de Palestijnen gisteren “snel te handelen” om de rust te herstellen.

Aanleiding voor de huidige uitbarsting van geweld is het Israelische besluit een nieuwe uitgang te openen in een toeristische tunnel in de buurt van de Aqsa-moskee in Oost-Jeruzalem, een actie die door de Palestijnen wordt uitgelegd als een bedreiging voor de islamitische heilige plaatsen in Jeruzalem. Netanyahu erkende gisteren dat het tijdstip slecht was gekozen, hoewel hij het besluit zelf verdedigde. Vanochtend belde hij de Palestijnse leider Yasser Arafat in een poging de gemoederen te kalmeren. Arafat op zijn beurt waarschuwde volgens zijn woordvoerder dat “de islamitische en christelijke heilige plaatsen in Jeruzalem een rode lijn vormen”. Tevens eiste hij uitvoering van de Israelisch-Palestijnse akkoorden “om het vredesproces te redden”.

De woordvoerder van Netanyahu zei dat Arafat had beloofd te proberen de toestand onder controle te brengen. Het was vanochtend echter niet duidelijk in hoeverre hij zijn ordediensten in de hand heeft.

Gisteren waren Ramallah en Bethlehem de belangrijkste haarden van onrust. Hier vielen aan Palestijnse kant vijf doden en 350 gewonden, en werden tien Israelische militairen gewond. Vanochtend breidden de gewelddadigheden zich overal uit, maar vooral in de autonome Gazastrook, waar een Israelische troepenmacht, ondersteund door pantservoertuigen, binnentrok. Na een schotenwisseling met de Palestijnse politie trok de eenheid zich weer terug.

Tot vanmiddag waren er volgens Palestijnse artsen op diverse plaatsen in de Gazastrook en in Ramallah nog eens 22 Palestijnen gedood, onder wie een 12-jarig Palestijns meisje. Volgens de Israelische radio werden tevens twee Israelische militairen gedood en 20 gewond bij een aanval door Palestijnen, onder wie politiemannen, op een legerpost bij de nederzetting Netzarim. In Nablus werden nog twee Israeliërs gedood.