Talibaan rukken op in Kabul

KABUL, 26 SEPT. Afghaanse regeringstroepen en de Talibaan, de islamitische militie van radicaal fundamentalistische strijders, zijn verwikkeld in mogelijk de beslissende slag om de hoofdstad Kabul. Eenheden van de Talibaan rukten afgelopen nacht verder op in de oostelijke buitenwijken van Kabul, maar vanochtend leken de regeringstroepen nog stand te houden.

Waarnemers in de Afghaanse hoofdstad melden dat bij de gevechten, die bij het aanbreken van de dag weer zouden zijn opgelaaid, honderden doden en gewonden zijn gevallen. De Talibaan zouden nu op ongeveer vijf kilometer afstand van het presidentieel paleis staan. Volgens onbevestigde berichten zijn de rebellen er eveneens in geslaagd om in het zuiden en zuidwesten van de stad - waar hun opmars vorig jaar tot staan werd gebracht - door de linies van regeringstroepen te breken. Het Rode Kruis heeft inmiddels bijna vijftig buitenlandse diplomaten en vertegenwoordigers van hulporganisaties uit Kabul geëvacueerd, zo werd vanmiddag bekend gemaakt. De Afghaanse plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Adbul Rahim Ghafoorzi, ontkende afgelopen nacht in New York dat Kabul op het punt staat in handen te vallen van de Talibaan, zoals onder anderen een VN-functionaris eerder had opgemerkt. Bij de opmars zijn aan de zijde van de Talibaan juist zware verliezen toegebracht, zei de Afghaanse onderminister.

Een eventuele verovering van de hoofdstad zou het einde betekenen voor de regering van president Burhanuddin Rabbani en diens veldheer Ahmed Shah Massoud, die sinds vier jaar in Kabul zetelen. De Talibaan doken bijna twee jaar geleden uit het niets op. Aanvankelijk ging het om Afghaanse studenten van islamitische scholen in Pakistan, maar later sloten zich ook veel oud-strijders van de jihad, de heilige oorlog tegen de Russen in de jaren tachtig, bij hen aan. Zij staan een zeer strenge variant van de islam voor waarbij het islamitisch recht onvoorwaardelijk wordt toegepast, inclusief lijfstraffen.

De gevechten in de buitenwijken van Kabul gingen vanochtend door ondanks een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin de partijen wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en tot het voeren van onderhandelingen. Onderminister Ghafoorzi herhaalde in New York de Afghaanse beschuldiging dat strijders van de Talibaan worden bewapend en getraind door Pakistan. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat ontkend. (Reuter, AFP)