SABINE'S FRISCHKORNBREI

Een vriendin van mij in Zuid-Duitsland weet haar gasten vreselijk te verwennen. Bij mijn bezoek kreeg ik iedere ochtend een uitgebreid ontbijt met onder andere verschillende soorten zelfgebakken verse broodjes, brood en grote pretzels van de bakker, diverse kaassoorten, verse sappen, eigengemaakte jams en confituren en een soort muesli, ook zelf gemaakt. 's Avonds nam Sabine daarvoor een grote handvol graan en maalde het grof in een handmolen.

Nieuwsgierig vroeg ik wat voor graansoort zij gebruikte. “Dinkel”, oftewel spelt was haar antwoord. Ook al haar brood maakte ze met speltmeel. Zelf had ik spelt, een reeds in de Oudheid bekende graansoort, nog nooit gebruikt. Spelt is verkrijgbaar bij de meeste reformwinkels. U kunt deze kleine bruine korrels ook als rijst koken of in soep verwerken, maar probeer eerst eens Sabine's heerlijke ontbijtgerecht.

Voor drie tot vier personen:

4 grote lepels spelt, grof gemalen in een koffiemolen

1 appel, geschild en geraspt

1 banaan, geprakt

2 eetlepels gehakte gemengde noten en pitjes als amandelen, hazelnoten of zonnebloempitten

1 deciliter slagroom, geklopt, of 1 deciliter yoghurt

stukjes perzik, nectarine, aardbeien of bessen, ter garnering

Doe de gemalen spelt in een kom, zet het graan onder koud water, dek af met folie en laat een nacht weken.

Giet 's ochtends eventueel overtollig water af en schep de appel, banaan en noten en pitjes door de geweekte spelt. Schep er de geklopte slagroom of yoghurt door en garneer met het verse fruit.

    • Kim Maclean