Rusland stevent af op eindzege Olympiade

JEREVAN, 26 SEPT. Titelfavoriet Rusland heeft gisteren op de schaakolympiade in Jerevan zijn gouden medaille zo goed als veiliggesteld. Tegen Bulgarije wonnen de spelers onder aanvoering van Kasparov met 3,5-0,5. De wereldkampioen zelf won met zwart het prestigeduel tegen Topalov.

De Nederlandse mannen speelden met 2-2 gelijk tegen Hongarije en werden in de negende ronde door verscheidene teams voorbijgestreefd. Het vrouwenteam verloor in de tijdnoodfase de slag tegen Bulgarije: 0,5-2,5.

Nederland was gisteren snel klaar tegen Hongarije, op papier het derde team op de Olympiade. Hongarije trad aan zonder routinier Portisch en de jonge Almasi. Het team dat overbleef was ogenschijnlijk altijd nog sterker dan Nederland. Na twee uur spelen stelde de wat minder staande Van der Wiel aan Van Wely voor om aan de borden twee en drie tegelijkertijd een remise-aanbod te doen. Van Wely had wel oren naar dit voorstel want hij is toe aan rust.

Terwijl er wat omslachtig werd overlegd, begon ook Pinter - tegenstander van Van der Sterren - zich in de discussie te mengen. Hij voelde ook wel voor een puntendeling. Polgar en Timman keken elkaar toen aan, waarna in een mum van tijd aan vier borden tegelijk tot remise werd besloten. Dergelijke overeenkomsten zijn niet ongebruikelijk op een Olympiade.

Met de verkiezingen voor een nieuwe FIDE-president in het vooruitzicht gaf regerend schaakleider Iljoemzjinov gisteren een persconferentie. De bijeenkomst verliep nogal chaotisch. De schatrijke president van de Russische deelrepubliek Kalmukkië ging kritische vragen niet direct uit de weg, hoewel hij geen concreet antwoord wilde geven op de vraag over het stopzetten van de WK-cyclus.

“Steeds minder landen zijn bereid om te betalen voor het schaken”, aldus Iljoemzjinov. “Als de beste honderd schakers allemaal tegelijk mogen meedoen in een knockoutwedstrijd, zoals ik dat wil, bespaart dat geld en raken sponsors sneller geïnteresseerd. Ik verwacht dat een dezer dagen bekend wordt waar en hoe de WK-wedstrijden worden voortgezet.” (ANP)