Retrospectief Riefenstahl

DEN HAAG, 26 SEPT. Het Paard in Den Haag wijdt de gehele maand oktober aan het werk van de geniale, maar wegens het uitvoeren van NSDAP-opdrachten omstreden Duitse cineaste Leni Riefensthal. Het Paard heeft een retrospectief van vier films plus een documentaire over Riefenstahl.

Riefenstahl werd beroemd en berucht met Triumph des Willens over de Partijdag in Neurenberg (première in 1935) en Olympia, Fest der Völker, Fest der Schönheit over de Olympische Spelen in Berlijn (première in 1938). Behalve deze twee zijn Das Blaue Licht (1932) en Tiefland (1945/1954) te zien. Het retrospectief wordt ingeleid met de documentaire Die Macht der Bilder, die in 1993 gemaakt werd door Ray Müller. Triumph des Willens is om film-juridische redenen alleen voor genodigden te zien, men kan zich bij Het Paard aanmelden als belangstellende. (ANP)