Rabobank neemt belang van ruim 5 pct. in Triodos

ROTTERDAM, 26 SEPT. De Rabobank neemt een belang van meer dan vijf procent in de Triodosbank. De Rabobank zal deze participatie verwerven door deelname in een aandelenemissie van de Triodosbank waarvoor de inschrijving gisteren is opengesteld. Met de emissie wil Triodos het aansprakelijk vermogen “vooralsnog uitbreiden met 20 miljoen gulden”.

De uitbreiding van het eigen vermogen is volgens een woordvoerder van Triodos nodig om de snelle groei van de bank te financieren. “Het balanstotaal is de laatste jaren met dertig procent per jaar gestegen”, aldus de woordvoerder. Die snelle groei is het gevolg van de toenemende belangstelling voor groen en ethisch sparen, de specialiteit van de Triodos-bank. Ook expandeert Triodos in het buitenland. De bank heeft dit jaar een vestiging geopend in Groot-Brittannië. De vestiging in België, die in 1993 van start ging, groeit volgens de woordvoerder erg snel.

De inschrijving op de nieuwe aandelen staat voorlopig open tot het einde van dit jaar. Als de emissie slaagt zal het aansprakelijk vermogen van Triodos worden verdubbeld. Triodosbank wil op naam maximaal 200.000 nieuwe certificaten van aandelen uitgeven voor 130 gulden per stuk. Dat is bijna 18 gulden boven de onderliggende waarde per aandeel. Die was eind vorig jaar 112,90 gulden. Volgens Triodos houdt deze hogere prijs verband met de openbaarmaking van stille reserves die banken in het jaarverslag over 1996 verplicht zijn door te voeren. Triodosbank probeert ook andere grote banken, pensioenfondsen en verzekeraars te interesseren voor een participatie. Het belang van Rabobank zal uitkomen tussen de 5 en 7,5 procent. Volgens de woordvoerder zou een deelname van meer dan 7,5 procent eigenlijk geen belegging meer zijn. “We hechten aan onze zelfstandigheid”, zei P. Blom, eén van de twee directeuren van de bank gisteren op een persconferentie in Zeist, waar de bank is gevestigd.

Delta Lloyd, de verzekeraar waarmee Triodos onder meer samenwerkt in het zogeheten 'Meerwaarde Beleggingsfonds' heeft al ruim vijf procent van de aandelen Triodos in handen. Door deel te nemen in de nieuwe emissie zal Delta Lloyd dit belang op peil houden.

Evenals Delta Lloyd werkt de Rabobank samen met Triodos. Triodos verleent bijvoorbeeld kredieten aan de 'eerlijke' koffie-, cacao- en bananenhandel (Max Havelaar). De Rabobank speelt internationaal een belangrijke rol in de financiering van landbouwactiviteiten. “Wij werken al langer samen met grote banken bij de financiering van grotere financiële projecten”, zei een woordvoerder vanmorgen. Het prospectus dat de Triodos-emissie begeleidt is voorzien van een voorwoord van de Rabobank-topman Wijffels. Hij noemt Triodos daarin een “toonbeeld van maatschappelijk engagement.”