Oprichters houden controle; Minderheid van Endemol naar de beurs

AMSTERDAM, 26 SEPT. De aandeelhouders Joop van den Ende en John de Mol houden een ruime meerderheid van de aandelen in eigen handen als hun bedrijf Endemol naar de beurs gaat. Bij de beursgang van de tv-producent, die volgens de plannen begin november plaatsheeft, zal 30 procent van de aandelen aan externe beleggers worden verkocht.

Verschillende bronnen rondom Endemol hebben dit bevestigd. Van die 30 procent zal ongeveer de helft bestaan uit nieuw uit te geven aandelen, terwijl het bij de andere helft gaat om aandelen die reeds in bezit zijn van De Mol en Van den Ende. Endemol zelf wil nog geen commentaar geven op de gang van zaken rond de beursgang. Morgen presenteert het bedrijf zijn resultaten over het boekjaar 1995/1996.

Na de beursgang zullen Van den Ende en De Mol beiden dus beschikken over een pakket van een kleine 35 procent van de aandelen. Gezamenlijk behouden ze daarmee een forse meerderheid en tevens de controle over het door hen opgerichte bedrijf. Als gevolg van de emissie 'verwatert' het belang van media-ondernemer Willem van Kooten van 5 procent tot 4,4 procent. Als de voormalig disc jockey wil blijven genieten van de fiscale voordelen die samengaan met een aandelenpakket van minimaal 5 procent, zal hij dus op de beurs aandelen Endemol moeten bijkopen. Van Kooten was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar.

Over de prijs van de aandelen is volgens ingewijden nog niets bekend. Die wordt vastgesteld op het allerlaatste moment. “Op dit moment wordt nog aan de waardering van de onderneming gewerkt.” Financiële analisten schatten in dat Endemol op de beurs ruim een miljard gulden waard zal zijn. Die schatting doen ze op basis van de netto winst die vorig jaar uitkwam op 43,6 miljoen gulden.

Volgens analist Ton Gietman van effectenbank HSBC Van Meer James Capel komt de vrije verhandelbaarheid bij een beursgang van 30 procent van de aandelen uit op circa 300 miljoen gulden. Dat vindt hij niet al te veel. Gietman vergelijkt de beursgang van Endemol met die van uitzendbureau Randstad enkele jaren geleden. Daar kwam voor 500 miljoen gulden (40 procent) in de handel, hetgeen niet tot grote activiteiten leidde. Pas later, bij stijgende koersen, werd Randstad een actief fonds. Volgens Gietman moet Endemol bovendien uitkijken dat de aandelen die het bedrijf naar de beurs brengt niet meteen in handen komen van een gering aantal grote beleggers als bankverzekeraar ING of VNU die in het verleden interesse toonden voor een belang in Endemol. Dat komt de verhandelbaarheid evenmin ten goede, aldus Gietman.

Voor het al dan niet slagen van de beursgang is veel afhankelijk van de vooruitzichten die Endemol morgen zal bekendmaken.

    • Jaco Alberts