Maan vannacht opnieuw verduisterd

ROTTERDAM, 26 SEPT. Voor de tweede maal dit jaar kan er, bij helder weer, vanuit Nederland een totale maansverduistering worden waargenomen. Dit betekent dat de volle maan dan door de kernschaduw van de aarde beweegt.

De verduistering begint vannacht om 03.13 uur met een donker 'deukje' in de linkerbovenrand van de maanschijf. Terwijl de maan verder in de aardschaduw schuift, wordt het donkere segment groter. Om 04.20 uur is de maan geheel in de aardschaduw verdwenen. De maan is dan echter niet geheel onzichtbaar, maar blijft een oranjerode gloed uitzenden. Een deel van het zonlicht wordt namelijk zodanig in de aardatmosfeer afgebogen dat het toch nog het maanoppervlak bereikt.

De totaliteit duurt tot 05.29 uur. Dan komt het eerste stukje maan weer uit de aardschaduw tevoorschijn. Om 06.36 uur is de maan weer 'vol'. De eclips is te volgen met een verrekijker of gewoon met het ongewapend oog. Vlak onder de maan staat een heldere 'ster': de planeet Saturnus.

Tijdens de verduistering komt de maan steeds lager boven de zuidwestelijke horizon te staan, zodat men wel een vrij uitzicht moet hebben om het verschijnsel te kunnen zien. Een uur na het einde van de verduistering staat de maan op het punt om onder te gaan en komt, aan precies de andere kant kant van de hemel, de zon op. Dit unieke gebeuren - een soort ruimtelijke illustratie van het principe van de eclips - is echter alleen zichtbaar op het platteland of vanaf een hooggelegen punt.