Leider Sinn Fein mijdt Westminster

LONDEN, 26 SEPT. De leider van Sinn Fein, de politieke vleugel van het verboden Ierse republikeinse leger (IRA), heeft vanmorgen op het laatste moment afgezien van een omstreden bezoek dat hij vandaag aan het parlementsgebouw in Londen zou brengen.

Sinn Fein-president Gerry Adams lanceert vandaag in Londen zijn boek Before Dawn: An Autobiography en het bezoek aan Westminster maakte aanvankelijk onderdeel uit van de publiciteitscampagne. Maar om twee Labour-parlementariërs niet “in een onmogelijke positie” te brengen heeft Adams zijn bezoek aan het Lagerhuis geschrapt.

De Labour-leiding had de twee parlementariërs gedreigd met disciplinaire maatregelen, mogelijk zelfs verbanning uit de fractie, als ze Adams in het parlementsgebouw zouden ontvangen. Zo'n ontmoeting gaf geen pas, vond het partijbestuur, drie dagen nadat de arrestatie van vijf mensen en de inbeslagname van 10.000 kilo explosieven nieuwe terreuracties van de IRA had verijdeld. Maar de initiatiefnemer van de ontvangst, het parlementslid Jeremy Corbyn, had woedend latend weten dat hij niet voor de partijdruk zou bezwijken. “Niemand schiet er iets mee op als we de IRA nog dieper de bunker indrijven”, zei Corbyn, daaraan toevoegend dat hij alleen maar het Noordierse vredesproces probeerde te bevorderen.

Adams verweet Labour dat ze bezig was met een “heksenjacht” in de geest van de Amerikaanse communistenvreter McCarthy. Hij wees erop dat hij al vaker op bezoek is geweest in Westminster en toen zowel met parlementariërs van Labour als de Conservatieven had gesproken. Hij noemde de opstelling van Labour “een hogeschoolvoorbeeld van hypocrisie”.

Adams beschuldigde de Britse autoriteiten van een poging om de ware toedracht te verdoezelen bij de arrestatie van de vermeende IRA-leden maandagochtend. Bij die politie-actie in West-Londen raakte één van de verdachten, de 27-jarige Diarmuid O'Neill, dodelijk gewond. Aanvankelijk verklaarde de politie dat de man in een schietpartij gedood was. Maar gisteren bleek dat O'Neill die morgen ongewapend was. De politie zou zich door een beweging van de man bedreigd hebben gevoeld en het vuur hebben geopend. Een politiecommissie stelt een onderzoek in.

Onduidelijk blijft ook wat er met O'Neill is gebeurd na de schietpartij. Volgens de politie is hij per brancard onmiddellijk naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij kort daarop overleed. Maar persfoto's van kort na de politieactie, laten een langgerekt bloedspoor zien van het trapje voor het huis waar de schietpartij heeft plaatsgevonden tot halverwege het tuinpad. Dat suggereert dat er eerst nog met het zwaargewonde lichaam is gesleept.

    • Dick Wittenberg