Krenterigheid breekt Ajax ook op in Europa Cup

AMSTERDAM, 26 SEPT. Nadat Ajax gisteravond ook in de Champions League een illusie armer was, deed technisch directeur Louis van Gaal zijn best om uit te leggen waarom een internationale outsider als Grasshoppers kon winnen in de Arena. De Zwitsers speelden defensief, hielden de linies kort op elkaar en loerden op een toevalstreffer die er uiteindelijk ook kwam in de vorm van een afstandsschot na een vrije trap. Door kwaliteitsverlies en blessures was Ajax niet in staat hierop een antwoord te vinden. Aldus Van Gaal.

Maar eigenlijk was het Jari Litmanen die de spijker op zijn kop sloeg. “Vorige jaar hadden we Patrick Kluivert. En als hij uit vorm was of niet mee kon doen, beschikten we over Nwankwo Kanu. Nu kunnen we alleen als noodoplossing Ronald de Boer in het centrum van de aanval zetten, waardoor de rechtshalfpositie weer slecht bezet raakt.”

Ajax-Grasshoppers werd vorig seizoen op 18 oktober in het Olympisch Stadion 3-0. Twee treffers van Kluivert, één van Finidi. Het basisteam zag er op vier posities anders uit dan de ploeg die gisteren de plaggen van de Arena betrad. Santos speelde voor Reiziger, Musampa voor Davids, Babangida voor Finidi en Juan voor Kluivert. Ajax kreeg opnieuw kansen op een riante overwinning, maar benutte ze niet.

De arme Babangida was op zijn 23ste verjaardag de schlemiel. In de eerste helft schoot hij een bal van dichtbij rakelings over de lat en ook schoof hij vrij voor de keeper de bal terug op Overmars omdat hij dacht dat er afgefloten was. De kans die Babangida na rust kreeg was nauwelijks te missen. Nadat hij zich helemaal had vrijgespeeld schoof hij de bal in plaats van met zijn linkervoet in het net, met zijn rechtervoet naast het lege doel. Vanaf dat moment was Babangida “helemaal kapot”, zoals hij later zei. Rijp om te worden gewisseld. “Ik zal de komende weken weer zelfvertrouwen moeten krijgen”, mompelde hij na afloop. De spelers hadden hem in de kleedkamer zoveel mogelijk moed ingepraat, niemand had hem bekritiseerd.

Nu kun je natuurlijk stellen dat een speler op dit niveau met zo'n salaris dergelijke kansen niet mag missen. Maar Ajax kan zichzelf ook aanrekenen dat het gisteravond in de Champions League opnieuw een afmaker ontbeerde. En die behoort in principe niet op de vleugels te staan maar in het centrum van de aanval. Het was illustratief dat linksback Winston Bogarde in de tweede helft naar de spits verhuisde. Doelpunten maken kost de ploeg, die altijd kansen creëert en zoveel mogelijk op de helft van de tegenstander speelt, al het gehele seizoen de grootst mogelijke moeite. In zeven competitiewedstrijden maakten de Amsterdammers slechts vijf doelpunten, tegen PSV 21 en Feyenoord 14.

Jari Litmanen is 'topscorer' met twee treffers, maar hij lijkt voorlopig weer uitgeschakeld door een achillespeesblessure. De Fin, die de eerste helft sterk speelde, kon eigenlijk na een half uur al niet meer lopen van de pijn. Aangezien hij al weken last heeft van deze kwetsuur, zal hem vandaag waarschijnlijk rust worden voorgeschreven. Hoewel hij gisteravond nog hoopte op een optreden zondag in het Diekman-stadion tegen FC Twente, lijkt ook de interland van Finland tegen Zwitserland op 6 oktober in gevaar.

Met het wegvallen van Litmanen verliest Ajax in het centrum van de aanval opnieuw een schotvaardige voetballer. Ook Kluivert is nog zeker een maand niet beschikbaar voor het eerste team van de 'Zodenzonen'. Daarbij rijst de vraag of Ajax deze zomer wel diep genoeg in de buidel heeft getast om een scorende spits aan te trekken. Of om bepaalde spelers voor de club te behouden. Ivan Cesar Gabrich werd aangetrokken voor de vacature-Kanu. De Argentijn is pas in maart speelgerechtigd voor de Champions League en in de tussenliggende periode zal moeten blijken of Ajax met hem meer dan een pinchhitter in huis heeft gehaald.

Ajax wenste in de salarissfeer geen uitzondering te maken voor een spits of welke speler dan ook. De houder van de wereldbeker wil geen scheve gezichten kweken binnen de selectie. Ajax hanteert in de honorering drie categorieën. De spelers in de hoogste schaal incasseren twee miljoen gulden bruto per jaar. De gebroeders De Boer, Blind, Overmars en Van der Sar vallen in deze categorie. Die twee miljoen is echter inclusief premies voor de landstitel en het winnen van de Champions League. Als er geen prijzen worden behaald, blijft er 'slechts' negen ton bruto over. Het zal duidelijk zijn dat internationale topspitsen voor dergelijke salarissen niet naar Amsterdam komen, als ze in Italië of Spanje het dubbele of zelfs het viervoudige kunnen verdienen. Maar zelfs om de hoek, bij Sparta, komt Dennis de Nooijer ook aan een salaris als bij Ajax. Naar verluidt zou hem in Amsterdam een B-contract zijn aangeboden, want hij moest zich eerst maar eens bewijzen.

Ajax zal zich moeten afvragen of het aan de top van de wereld wil blijven. Als dat werkelijk het geval is, zullen er ook in de salarissfeer uitzonderingen moeten worden gemaakt. Binnen relatief redelijke grenzen natuurlijk. Goedkoop is duurkoop. De onnodige nederlaag tegen de Grasshoppers van gisteravond, voornamelijk veroorzaakt door het ontbreken van een scorende spits, kostte Ajax aan Champions League-premie ruim een miljoen gulden.

Het zou Ajax sieren als het in de onderhandelingen met Bogarde en Kluivert weet op te bieden tegen buitenlandse clubs. Waarbij het Nederlandse belastingklimaat natuurlijk niet in het voordeel werkt van penningmeester Van Os. Ajax heeft ook nog geen handtekening van Ronald de Boer, die in mei akkoord ging met een tussentijdse verlenging van zijn contract tot 2004. Het concept werd onlangs door Ajax teruggestuurd met de vraag wie zijn zaakwaarnemer eigenlijk is. Ronald de Boer zegt van Holland en van Ajax te houden. Maar ook hij kan in het buitenland andere bedragen verdienen. Al zal er wel een club moeten komen die zijn huidige verbintenis tot 2000 afkoopt.

Ronald de Boer stoorde zich gisteravond aan het publiek dat zijn acties regelmatig begeleidde met een fluitconcert. “Op een gegeven moment dacht ik: 'Nu speel ik alleen nog voor mezelf en niet meer voor jullie'. Er gaat weleens wat mis. Dat is niet altijd mijn schuld. De mensen zien bijvoorbeeld niet dat je de bal verstuurt naar iemand die wel naar je roept maar door een tegenstander wordt gedekt.”

De Boer stond noodgedwongen in de spits, een positie waar hij minder tot zijn recht komt. “Maar als het goed gaat, is dit de mooiste positie. En dan zal blijken dat ik ook kan scoren.” Gisteravond waren het voorlopig de Zwitsers die het net troffen. Na een overtreding van Santos schoot Murat Yakin uit een breed gelegde vrije trap vanaf dertig meter in de rechterhoek. Van der Sar werd het zicht ontnomen door zijn medespelers. “Maar zo'n schot mag wel een reactie van de keeper opleveren”, merkte Van Gaal niet geheel ten onrechte op.

    • Erik Oudshoorn