Konisjev op tijd in vorm voor WK

ROTTERDAM, 26 SEPT. Ruim twee weken voor het wereldkampioenschap in Lugano heeft Dimitri Konisjev aangetoond dat zijn WK-vorm groeiende is. De Rus won gisteren de achttiende etappe in de Ronde van Spanje. Konisjev bleef aan de finish zijn medevluchters Bo Hamburger, Gianni Bugno en Paolo Valoti gemakkelijk de baas. De Zwitser Alex Zülle blijft leider in het algemeen klassement.

Zowel Konisjev als Bugno heeft een reputatie opgebouwd bij de afgelopen wereldkampioenschappen. Beide routiniers hebben hun seizoen afgestemd op het Zwitserse parcours. Bugno won de regenboogtrui in 1991 en 1992. Konisjev eindigde in 1989, als beginnend professional, op de tweede plaats achter Greg Lemond. Sindsdien speelde de Russische renner bijna elk WK een vooraanstaande rol.

De 30-jarige Konisjev is een buitenbeentje in het wielerpeloton. Hij is geboren in Gorki, waar zijn vader een wielerschool leidde. In 1989 vertrok de talentvolle coureur met een groepje landgenoten naar Italië. De Russen werden samengebracht in de Alfa Lum-formatie. In 1990 baarde Konisjev opzien door als eerste Oosteuropeaan een etappe in de Tour de France te winnen. Hij kwam in hetzelfde jaar nog meer in het nieuws toen hij in beschonken toestand, gezeten naast een onbekende Italiaanse schone, een gloednieuwe sportwagen in de prak reed.

Vanaf dat moment stond Konisjev bekend als een levensgenieter die de verleiding van de westerse luxe niet kon weerstaan. Om de Italiaanse roddelpers te ontvluchten, verhuisde hij in 1991 naar de Nederlandse TVM-formatie. Ploegleider Priem deed zaken met een Russische generaal, die een jeugdploeg uit Moskou in West-Europa wilde laten rijden. In ruil daarvoor kon Konisjev door de Nederlandse ploeg voor relatief weinig geld worden aangetrokken.

Bij TVM onderscheidde hij zich in 1991 met twee ritzeges in de Ronde van Frankrijk. Verder vielen zijn prestaties tegen. In 1992 mocht Konisjev weer naar Italië vertrekken waar hij bij de wielerploegen van Jolly en Aki weinig aansprekende resultaten boekte. Zijn laatste overwinning dateerde van mei 1995, toen hij de Giro di Friuli op zijn naam schreef.

De dagpijs in Zaragoza had Konisjev gisteren te danken aan de goede samenwerking met zijn drie medevluchters. In de finale had hij weinig moeite om de sluwe Bugno uit het wiel te rijden. De Italiaanse veteraan viel na afloop moegestreden tegen het asfalt.